2009. 05. 05.

A gerinc tánca

3 komment
A kommandó ezennel visszatért egyik kedvenc bevetése helyszínére, nem máshová mint a budapesti kultúr központba a Gödör klubba. Most is az extrémitásra törekedtünk, igyekeztünk valami igazán különleges kiképzésen részt venni, végig küzdeni, kellemesen átváltozni. Az óránk neve a nemes egyszerűség hanyagolásával Gyrokininesis , ami nem, nem egy trópusi betegség. A gyro forgást, kinesis pedig mozgást jelent. Annál inkább jótékony nyúzott kis testünkre, fókuszálva a gerincre. Hajlott hátúak, tartás zavarosak és gerinc ferdülésesek figyelem! Én vigyázállásban jelentkezem, hisz az emberek zömének egy kérdőjel ugrik be kunkori hátamat szemlélve.
Belepillantva ebbe az izgalmas szóba Gyrokinesis, biztos , hogy mögötte izgalmas múltat találunk. A módszer megalkotója az amerikában élő Jului Horvath névrokonom, aki a Román Állami Opera vezető táncosaként balettozta végig az életét. Hivatalos táncosként szerzett krónikus betegségeit mozgással szerette volna orvosolni, ezért éveket szentelt az emberi szervezet műkődésének a megértésére. Mert ebben a mozgáskultúrában hihetetlen testtusat szükséges. Kisérletei közben teljesen meggyógyult, miközben egy mozgásrendszert is megteremtett, amiben a fő szempont az egészség és a jó közérzet karbantartása. Mozdulatsorai különlegesek és változatosak, sajátos kis mix, ahol találkozhatunk Jógával, tánccal, gimnasztikával és tai chivel egyaránt.
A sajátos stílusú Gödör klub, amúgy is személyes kedvencem, sőt ha még egy kis mozgást is összeköthetek az esti koncertel az egekben érzem magam. Fantasztikus spirituális lélekkel megáldott Flóra barátnőm vitt el magával az órára, akinek kifinomult mozgása, sugárzó kiegyensúlyozottsága örök féltékenységi alap. Megérkezve minimal, de hangulatos táncterembe, ahol faliszőnyeg borítja a falat, az üvegplafonon folyamatosan ömlik be a nap, nehéz lett volna a kedvemet szegni. Az órát szakszóval élve enrgizáló masszással kezdtük, amig nem tudtam, hogy így hívják kellemes kis gyömöszkélésnek hívtam, ami bemelengedte lelkem, testem. Kopogó, ütögető, simogató, szemforgatós nyomkodási technikákkal lazultunk el, és készítettük magunkat a gerincünk formálására. Fontos és nem elhanyagolható tény, hogy az óra döntő részében egy kis széken ülünk, nem ám büntetésből vagy kényelemből, hanem kérem ebben a helyzetben aztán hamar lebuktatható egy görbülő hát vagy egy görnyedt derék. Elkezdtük a domboruló, hajlító, homorító mozgásformákat, amiket mint egy hosszabban kitartott póz , úgy kell elképzelni. Borzalmasan nehéz a végén összetenni magadban a tökéletes tartást, hisz, ha előírás szerint műkődsz, minden kis izmod nyúlik, csavarodik, görcsöl, míg végre a helyére kerül. Da ha sikerül, azt mindenképp érzed, hisz kicsit a határaid feszegetése történik. Ritmikus mozdulatai mintha utat nyitnának a gerincben megrekedt mozgásnak, masszírozák a belső szerveket, csak úgy pezseg a véred nyújtózkodó ereidben. Trénerünkről a világért sem felejtenék el pár szót szólni. Fóris Ildikó akár a reklámarca is lehetne a Gyrónak, hisz a teljes kiegyensúlyozottság, a lelkibéke, a korlátlan testudat és a kondigépek hanyagolásával formált szálkás izmok azok amik őt tökéletesen körül írják. Szereti amit csinál ez minden kétséget kizár és szeretné átadni, tanítani ez is teljesen egyértelmű. Hibás pozódat látva ugrik, és állítja is be a számodra teljesen elképzelhetetlen helyzetekbe, úgy nyúl hozzád, hogy pontosan az az izom fog megmozdulni, ami hiányzott belőled, érti a testedet és tud bánni a lelkeddel. Remek érzés.
Másnapi élményeim is egyedülállóak voltak, pantominművészként mutattam be az “aki karót nyelt” szituációt, hisz minden egyes elfelejtett hátizmom egy rossz gerincmozdulat után azonnal a legkínosabb izomlázzal kezdett sajogni. Rákényszerültem a “mellet ki hasat be”, alapállásba, amiért anyukám 23 éve könyörög, egy Gyrokinésis pedig kikényszerítette belőlem. Köszönöm.