2009. 12. 14.

Üzenet a Klímacsúcsról!

1 komment

Koppenhágában megállíthatatlanul zajlik a klímacsúcs. Rengeteg várakozással, elvárással és lehetőséggel. Az egész világ Dániára figyel. A Föld elérkezett az utolsó utáni pillanatba. Meg kell állítani a káros kibocsátást és környezetszennyezést vagy végleg menthetetlen lesz. Ijjas Flórát a BME Környezetgazdaságtan Tanszékének Ph.D. hallgatóját, aki lapzártakkor tartott előadást, telefonon értem útol.
• Hogyan lesz egy egyetemi hallgató tagja egy ország delegációjának?
Nem vagyok egyik delegáció tagja sem. Pár hónappal ezelőtt levelezésbe kezdtem egy Sri Lanka-i szakértővel, aki meghívott a klímacsúcsra. Egyetemi tanárokat, kutatókat, civil szervezetek vezetőit és üzletembereket szervezett össze a világ minden tájáról, hogy megosszák egymással kutatási eredményeiket, ötleteiket, javaslataikat.
• Milyen kint a hangulat? Fogékonyak az országok a változtatásra?
Nehéz megítélni az országok és a delegációk belső folyamatait. Egy kedves tanárom szerint a végső döntések azok között születnek végül, akik a legtovább bírják a strapát, és a kellő pillanatban a kellő javaslatot teszik. A platform ázsiai tagjai szerint a kínai és indiai vezetők nagyon elkötelezettek.
• Kik a meghatározók a döntéshozatalban?
Mint mindenben itt is, USA, Kína, India és az Európai Unió.
• Mi az esélye annak, hogy Koppenhága sikeresen zárul?
Ez attól függ, hogy mit értünk sikeren. Az a rengeteg figyelem, ami a témára és a konferenciára irányul már sikerként értékelhető. Főleg ha majd az itteni képekben gondolkozó szellem áthatja mind a kormányzati, mind üzleti és főleg egyéni gondolatokat.
• Hallottál e valami korszakalkotó ötletet?
Egyre többen beszélnek a tudat szerepéről. A mi plattformunk önálló üzenetet fogalmazott meg mind az ENSZ mint a Föld lakói számára.
• Mit tartalmaz az üzenet?
Az alapokról beszéltünk: a A fejlődő országok számára az legfőbb kérdés az éhínség, a vízhiány, a szegénység problémájának megoldása és a betegségek megelőzése. Ezek nélkül, nincs tovább lépés.
• Te miről és hol tartottál előadás?
Klíma változás plenáris ülésén tartottam két előadást. Virtuális víz és a fenntartható fogyasztás, valamint Integrál város címmel, illetve egy panelbeszélgetésre hívtak még meg, melyen 2050-ről és a közösségek szerepéről osztottuk meg egymással várakozásainkat .
• Kivel ismerkedtél meg, aki fontos a számodra?
Felsorolni sem tudom azokat, akiktől rengeteg új, izgalmas dolgot tanultam. Fantasztikus élmény volt számomra megismerni az ázsiai emberek mentalitását. Szerető szívű, barátságos, élénk, kedves emberek!
• Mi volt a legjobb élményed?
Mikor felolvastuk üzenetünket a színpadon állva úgy éreztem, hogy mindegy ki hallja, itt valami óriási dolog történt...