2010. 08. 07.

Cirkuszolj!

Szólj hozzám!

Ha jövőutazásra vagy múltidézésre vágysz, akkor a cirkusz nem neked való. A mutatványos világban megállt az idő, bár a generációk cserélődnek, a trükkök változatlanok. A cirkusz élete családi titok. Ahhoz, hogy megértsd, bele kell születned. Tökéletes program egy balatoni hosszú hétvégén a cirkusz. Nem kell ahhoz 8 évesnek lenni, hogy izgulj egy késdobáló számon, ráadásul a paraván mögött sejtett világ így felnőve sokkal érdekesebb. Egy társulat az egy család. Nem túl bonyolúlt matematikai összefüggés. A családon belül a produkciók öröklődnek, úgy ahogy a szereplők cserélődnek. Evelin, aki fellép még: Kornélia, Virginia és Dolores néven is, a cirkuszba született úgy, ahogy a szülei és a nagyszülei is. Gyönyörű szőke lány, azaz feleség, mert már elvette a cirkusz artistája. Ők a társulat álomárja. Noha jobban belegondolva, ha létezik a karavánban egy veled cirka egykorú gyerek, akkor több mint valószínű, hogy ő lesz a nejed vagy a férjed. A természetes kiválasztódás itt enyhén korlátozott. De ez nem is baj, ők boldogok, és a házasággal együtt a cirkuszban új világ nyílt ki számukra, a páros produkciók lehetősége.
Az “Ádam family” – így konferálta fel őket a cikrusz igazgató, zsonglőr és kigyó produkciót, artista mutatványt, karika számot és késdobálást is vállal. Elég csinos repertoár. Este a lakókocsiban azért remélhetőleg nem keverik a késdobálást, a zsonglőrködéssel. Evelin amúgy édesanya is, pedig 23-nak saccoljuk. A kicsi is cikruszi gyerek, jővőre csatlakozik a színpadon a családhoz. És a körforgás kezdődik előlről. Titokban már összeházasítottuk a vursliban a cikruszigazgató fürtös kislányával.
Maga a cirkusz viszont nem csapott arcon minket. A póni be volt állva, logó nyelvvel vonszolta magát, és kerülgette az akadályokat. Az 500 Ft-os futószáras gyerekprogramból pedig teljesen kivonta magát. Az egyik artista, aki a társulat alfahímjének képzelte magát, leesett a létráról, miközben csillogó mindent mutató dresszében nekünk produkálta magát. Persze ráfogta az izzadó tenyerére. A kigyók alig mozogtak, lehet, hogy ők is kaptak a póni koktéljából. A kötéltáncos viszont rendbe szedte a cirkusz jóhírét, mert a latinos tiszta izom Giorgó úgy lengedezett a sátor tetején, mint a büszke argentín zászló a szélben. A kötelező kellemetlenség egy cirkuszban a bohóc, a mi esetünkben Bonifác a létező minden emberi humortól megfosztott 56-os cipőbe bujtatott nagypapi. Nem csodálom, hogy szegénynek elkopott a mosolyfaktora, ha olyan deviáns viccekre van kényszerítve, mint a vizet fröcskolő virág, vagy a szellentés imitálása. Ez főleg 60 évesen nehéz ügy. A felesége kutya idomárként mentette meg a család becsületét. Pattogó uszkároknál azért nem sok vidámabb dolog létezik a földön. Bármi is történt jól szórakoztunk! Minden alkalommal eleget tettünk a Kövér Lászlóra hajazó cirkuszigazgató kellemtelenül harsogó felszólításának: “Bravó, tapsot érdemel” !