2010. 09. 19.

Szívárogó gáz az Unióban (Vasárnapi Hírek, 09.19)

1 komment

Az azerbajdzsáni gáz megállapodás aláírásával Orbán Viktor kiengedte a szellemet a palackból, és utat nyitott több, az európai gázvezetékkel versengő gázszállítási alternatíva előtt. A szerződés aláírása könnyen megtorpedózhatja az Európai Uniós Nabucco vezeték tető alá hozását, hiszen a Fekete-tengeren létesített töltőállomások és kikötői terminálok utat nyithatnak az uniós projekttel konkuráló, egyéb, például orosz gázforrások Európába juttatása előtt is. Évi 7 milliárd köbméter gázzal leszünk gazdagabbak, de mennyivel sérül az uniós megítélésünk?

Herczog Edit, szocialista energiapolitikus szerint a kormány ismét kétszínűségéről tett tanúbizonyságot: míg ellenzékben minduntalan a Nabucco támogatására szólította fel a kormányt, most maga a piszkálta meg a közös uniós vezeték megépítését. Bár Magyarország első számú érdeke, hogy minél több forrásból biztosítsa állampolgárai számára a gáz ellátást. Meggyőző adatként szolgál, hogy egy átlagos Magyar háztartás számára a vezetékes földgáz használatra való áttérés évente 550 ezer forint megtakarítást jelent. Egy válság közepén ez fő szempont. A gáz importunkat kétség kivűl növelni kell, de nem mindegy, hogy milyen áron.
Európa nem kerülhet még egyszer olyan kényelmetlen helyzetbe, mint az orosz-ukrán gázbotrány idején. Több lábon kell állnia gáz kereskedelemnek. Akkor is ha gazdasági és egyben európai érdekek feszülnek egymásnak. A gáz ellátással kapcsolatos probléma szinte sosem az ellátó országhoz kötődött, a tranzit országok éltek vissza a “hatalmukkal”, és sokszor politikai és egyben gazdasági fegyverként használták ország határaikon belüli vezetékeiket. Bár a megállapodással egy időben, mi is egy újjabb tranzit államot teremtettünk Románia tekintetében, Európai Uniós tagállamként nem kell tartanunk esetleges visszaélésektől.
Az AGRI projekt, egy a számos kezdeti állapotban lévő kelet-európai gázvezeték tervek közül. A képlet nem bonyolúlt, az azeri gázmezőkről (nem mellékes, hogy a Nabucco tervezett forrásai is az azeri mezőkön található) a nyersanyagot Grúzia egyik meg nem nevezett kikötőjébe szállítanák, ahol a földgázt cseppfolyosított állapotában Romániába hajóztatnák. A már román földön szivárgó gáz belföldi hálozaton belül áramlana az európai piacra. A megállapodás nem titkolt szándéka, a tagok által fel nem használt gáz mennyiséget a közös piacon értékesíteni. Állampolgári megvilágításba helyezve, talán még gáz ár csökkenést is vonhat maga után a készülő projekt. A kérdés, az, hogy mennyiben ronthat az AGRI uniós megítélésünkön?
Herczog Edit Európai Parlament képvislő felszólítja a kormányt, hogy nyilatkozzon Nabucco ügyben: még mindig kiáll-e az uniós gázprojekt mellet, vagy a pillanatnyi gazdasági érdeke miatt felmondja-e a korábban éppen Budapesten kialkudott megállapodást, rontva ezzel hazánk uniós alkupozicióját? A lényeg, hogy ne miattunk legyen áramszünetet Brüsszelben.