2010. 10. 05.

Alkotmányozol?

Szólj hozzám!
Nem áll meg az élet Magyarországon a januártól induló soros elnökség miatt – szögezte le Győri Enikő EU-ügyekért felelős államtitkár. A Duna valóban tovább folyik tavasszal is, de a szakpolitikus asszony feltehetőleg a márciusra várt alkotmánymódosításra gondolt, mikor ezt a kijelentést tette. Uniós szokás, a féléves soros elnökség alatt országon belül nem érdekmegosztó ügyeket tárgyalni. Ezzel egyet ért Schöpflin György fideszes európai parlamenti képviselő is, aki aktív tagja a miniszterelnök által felkért alkotmány-előkészítő testületnek.
Egy alkotmánymódosítás széleskörű társadalmi vitatéma. Ez nem kérdés. Kétes helyzet, hogy Schöpflin ebben is osztja a közvéleményt. Az ellentmondás felismerése nem logikai bravúr. Ráadásul a képviselő szerint, olyan alkotmányra van szükség, amely az eddigieknél nagyobb beleszólást szavatol az állampolgárok számára a döntéshozatalba.
De ezt akkor miért nem tehetik meg ezt az új alkotmány kidolgozása előtt? Éppen a módosításról? Igaz, hogy a szükséges 2/3 adott a törvénykezéshez, de a maradék 1/3 eltérő véleménye nem számít. Azaz számítana a demokráciában. Vagy beszéljünk szűkre szabott zsarnokságba hajló “közakaratról”?
A jelenlegi kormány ellenzékben egy 300 forintos vizitdíjról is népszavazást kezdeményezett, kikérve mind a 8046129 választópolgár véleményét a témában. Ha egy ország alkotmányáról van szó, ami mind a 10 millió állampolgár életét befolyásolja, az más téma. Ebből a rejtőzködő alkotmányozásból vita lesz, társadalmi konfliktus. Ami viszont nem fog az árnyékban maradni, erős hangja lesz, ami Brüsszelig fog érni. Ha elhallgatatják, akkor is átjut a határokon. A magyar zaj pedig fel fogja kavarni a magyar soros elnökség simának remélt állóvízét. Sikertelen elnökséget pedig senki nem kívánhat az országnak, Európán belüli alkupozícióink most kerülnek kialakításra. Ezt nem veszélyeztethetjük.
Az alkotmánymódosítás ügyét gyorsan lerendezni kívánó kormány, Győri Enikő szerint megfelelő adminisztrációs háttérrel rendelkezik a lebonyolításhoz. Az EU elnökség kontra érdekmegosztó alkotmányozás vitát, egy mondattal zárta le Uniós ügyekért felelős államtitkárunk: “Nem ugyanazok kezelik az EU-dossziékat, akik az alkotmány szövegét írják”. Megnyugtató, hogy nincs túl terhelve az amúgy kifejezetten hatékony magyar bürokrácia. Valóban egy Minisztérium falai között zajló irodai akta tologatás egy új alkotmány kidolgozása? Demokráciában, nem.
Az előkészítő munka már elindult. Felállt a 45 tagú, ötpárti parlamenti eseti bizottság, minden frakció öt civilszervezetet jelölhetett konzultációra. Az alkotmányügyi tanács csak egyszer ülésezett, akkor Szájer József felvetette igen figyelemre méltó ötletét, miszerint kezdődhetne a Himnusz első sorával az új magyar alkotmány. “Isten áldd meg a magyart!” Valóban szükség lesz rá.