2010. 12. 15.

A békeszerető buldózer emlékére

1 komment


Meghalt Richard Holbrook, pedig a Földnek még mindig hatalmas szüksége van a békére. A béke szó 1995-ben forrt össze a nevével, amikor tető alá hozta a boszniai háborút lezáró béketárgyalásokat. A Nóbel béke díjra jelölt diplomatát Barack Obama szerényen csak az amerikai diplomácia óriásának becézte. 69 évet élt.

Az Egyesült Államok világszerte ismert külpolitikusa pénteken lett rosszul Hillary Clinton külügyminiszter irodájában,egy ér megszakadt a szívében. Azonnal műtőasztalra került, de az életét már nem tudták megmenteni. Diplomáciai tűz közelben hunyt el, pedig nem az iroda volt a megszokott harctere. Ellenfeleitől és barátaitól hízelgést és megfélemlítést sem megvető stílusa miatt a buldózer nevet kapta. Ez a fáradhatatlan bulldózer kényszerítette a tárgyalóasztalhoz Szlobodan Milosevicset is a retteget szerb diktátort . A külügyi pletykák szerint, több körte pálinka, és egy 11 órás Tito vadászlaki vacsora kellett Milosevics meggyőzéséhez. A hírrel némi árnyalt képet is kaphattunk Mr. Holbrook mindenre kiterjedő tárgyalási eszköztáráról. A diplomata sohasem bánt semmit, ha a béke útjára irányíthatta a demokráciát sokszor még hírből sem ismerő országokat.

“Ha meg lehet előzni még életben lévők halálát, akkor ezzel nem gyalázzuk meg a már megöltek emlékét. Nem kérek bocsánatot, amiért Milosevicscsel és még rosszabb alakokkal is tárgyaltam, feltéve, ha végig szem előtt tartjuk: mit is akarunk valóban elérni – fogalmazott a modern harcos Richard Holbrooke.

Afganisztáni és pakisztáni kapcsolatokért felelős különmegbízottként halt meg, de élete során szolgált Vietnámban, volt Ensz nagykövet, a Békehadtest Marokkói igazgatója, a Malária elleni harc vezetője, a Leman brothers brókercég ügyvezető elnöke, és Kati Marton magyar származású írónő férje, szegről-végről rokon. A teljesség igénye nélkül mazsolázva elképesztően színes élet útjából. Óriást veszített a világ, aki a béke szenvedély betege volt. Koszovótól Pakisztánig, Obamától a svéd külügyminiszerig az egész világ gyászolja Richard Holbrookot. Nugodjon békében.