2011. 01. 14.

Kötvényben az erő!

2 komment

97’ ben még a Bocconi Egyetem professzorának a dédelgetett monetáris vágya, 2011.-ben már reális perspektíva az euró kötvények bevezetése. Az egységes pénzügyi eszköz konkrét javaslat a stabilizációra. A konkrétumokat mindig melegen fogadják Brüsszelben.

Az európai parlament Gazdasági és Monetáris Bizottsága összegyűjtötte Európa nagy makróközgazdasági gondolkodóit, hogy az új gazdaság irányítási reformról vitázzanak egy meleg, ám de esős délutánon a Luxemburg téren. A megmentendő áldozati bárány szerepét az euró kötvénynek osztották. Az oly sok kételkedő véleményt kikényszerített pénzügyi eszköz úgy tűnik gazdaságilag fenntartható és működtetető stádiumba jutott. Az euró zóna prudens államai számára is vállalható perspektíva lehet az euró kötvény, mondta el Paolo Manasse a Bolognai egyetem professzora. Még Németország számára is előnyös lehet, mivel az “euró főszponzornak” fel kell adnia lassan, hogy abszolút vagy relatív módon, de olcsóbban jusson a pénzpiacokon finanszírozáshoz. Nem elhanyagolható érv az sem, hogy Merkel kancellárasszony felszólította a magán piacot, hogy vegyék ki az őket megillető részt a német kormány financiális áldozat vállalásaiból. Ha létre jönne az eurókötvényeket forgalmazó uniós ügynökség, akkor a megoldás tálcán kínálná magát, mivel így a másodlagos pénzpiacról is be lehetne szerezni a tagállami kötvényeket.
Mario Monti a Milánói egyetem professzora az európai piacot kicsit sem rosszindulatú módon, de a női nemmel hozta párhuzamba. Szerinte a piacok örök elégedetlenek, mindig csak egyre többe akarnak. Ha pedig nem kapják meg, amire vágynak, képesek hisztérikus pánikot kelteni. A bizonytalanság pedig mindezt csak fokozza és hevíti, így félelmükben a befektetők kimentik az összes elérhető likvid pénzt a piacokról. Kellemes vélemény, de érezhető, hogy igaz. Ezért a kötvények kulcs momentumának meghatározásához, a kamatlábak kiszámításához hiteles benchmarkokat kell használni. Így a piacok tudják majd, meddig lehet elmenni. Ez képes lehet kiküszöbölni a pánikot.
Szakértői vélemény szerint, az euró kötvény bevezetésének másik előfeltétele, a politikai unió felé való elmozdulás. Egy kicsit a nyugati irányba mindenféleképpen.