2011. 02. 04.

Hello Mr. Euró!

Szólj hozzám!

Vastaps az ülésen! Igazi uniós celeb látogatott el az Európai Parlament második legnagyobb pártjához, egy informális meghallgatás erejéig. Jean-Claude Juncker, Luxemburg miniszterelnöke a gazdasági kormányzási reform megvalósítását igérte valamint az eurókötvények bevezetésének hihetetlen előnyei mellett érvelt.

Mr. Euró egy nappal az állam és kormányfői dömping, az energia csúcs előtt érkezett Brüsszelbe, hogy a mindenttudó laza közgazdász habitusával lehengerelje az európai szocialistákat. A fő téma a soros magyar elnökség első számú prioritása, a gazdasági kormányzási reform volt. A csomag legfőbb célja makróökonómiai egyensúly biztosítása a tagországokban, aminek előfeltétele a “megfontolt” költségvetési politika fegyelmezett követése. Aki ezt nem teszi, szankciókra számíthat, melyek totálisan eltérnek az eddigi szóbeli dorgálásoktól, mivel komoly bírságok szerepelnek majd a csomagban. Azok az országok kerülnek majd a túlzott deficit eljárás alá, melyek a GDP 60%-át meghaladó adósságállománnyal rendelkeznek illetve ezen felül nem hajlandóak lépéseket eszközölni az adósságukat “megfelelő ütemben” való csökkentése érdekében. Nekünk nem kell félnünk a bekerüléstől, már régóta a túlzott deficitesek táborát gazdagítjuk.

Érezhető néhol a balladai homály a refom szövegezésében, amikor a “megfelelő” vagy a ”megfontolt” szavakat próbáljuk a számok területére átültetni, de ilyen az unatkozó európai retorika. Juncker bátran beszélt a csomag legkellemetlenebb hozományáról, a Lisszaboni-szerződés módosításának szükségességéről is. Véleménye szerint a szerződésmódosítás elengedhetetlen, de mivel nincs meg hozzá a parlamenti abszolút többség, ezért még várat magára. Úgy mint az eurókötvények bevezetése. Bár az egységes kötvény végre képes lenne védő ernyőt képezni az európai piacok felett. A jó dolgokhoz idő kell, a válság viszont dühöng!

Abban viszont mindenki egyettért, hogy az eurózónán belül komoly gazdasági együttműködésre és közös pénzügyi eszközökre van szükség. De a helyzetet csak nehezíti, hogy ezen felül fokozottan figyelni kell arra, hogy a zónán belüli tagállamok és a még kint időzök közül ne méllyedjen tovább a szakadék. Az eurókötvények révén végre egy konkrét megoldás pihen Brüsszelben, míg a döntés, fényévekre, a vita üléseken állomásozik. Bár, amíg Juncker beceneve Mr. Euró, én nem félek.