2011. 02. 05.

Jöttek, vittek

1 komment

Vesztegzár alá került az Európai Parlament péntek délután. A hermetikusan lezárt épületben a nagy öregek már sejtették, hogy megint a Biztonsági Szolgálat pajzsán találtak apró rést. Nem tévedtek: két fegyveres kirabolta a postát. A 8000 eurós zsákmány parlamenti számokban mérve elenyésző, a felháborodott képviselők száma viszont tetemes. Különösen, hogy a fegyveres vizit nem elősszőr fordul elő.

A Luxemburg téren székelő diplomáciai csúcskomplexum tökéletesen megkomponált életébe nagyon nehéz belekötni. De néha muszáj. Mit ér a mindenhol hangoztatott szuperbiztonság, ha fegyveresek garázdálkodnak ez első emeleten. Újra és újra! 2010. Május 28.-án egy sadexo dolgozó fosztotta ki a parlamenti kantint üzemeltető munkaadóját . 2009 februárjában az épületben működő ING banktól kértek ugyancsak fegyveresek, egy 80 ezer eurós soha vissza nem térítendő hitelt.

Szép kis bűnlajstromot halmozott fel a Biztonsági Szolgálat. Az intézmény vezetőjével személyesen is sikerült szót váltanom, mikor már majdnem biztosnak tűnt, hogyha nem szabadulhatok ki, nem érem el a budapesti gépem. A hisztériába átcsapó követelőzésből csak egy megértő vállon veregetés lett. A szemében látszott, hogy tisztában van vele, neki hétfőn már nem lesz parlamenti szuperhatalma, és a 20 éves csinos biztonsági őr hölgyek sem fogják főnöknek szólítani. Lesz ideje hosszan elgondolkozni azon, hogyan lehet fegyverekkel bejutni oda, ahová még a laptopok is darabokban érkeznek. Smindez akkor, amikor a szomszédos Tanács épületében az Energia Csúcson Európa összes állam- és kormányfője csokorba kötve vitatkozik, miközben a Parlamentet kirabolják. Hétfőtől új világ jön, a detektoros kapuk, átvilágítások, csomag ellenőrzések, biztonsági őrök gyűjteménye már nem elég, a pofátlan bűnőzöknek már nem jelent kihívást. Igaz őket a kantin a jövőben is jobban érdekli majd, mint a nukleáris szemét sorsa.