2011. 03. 25.

Zéró tolerancia

Szólj hozzám!

A politika még mindig kéz a kézben jár a korrupcióval. Derült ki a héten Brüsszelben, mikor három Európai Parlamenti képviselő fennakadt a ragadozó kedvű brit újságírók kenőpénz tesztjén. A sokak szerint túlfizetett politikusok hajlandóak lettek volna jogszabály-módosító indítványokat némi plusz pénzért benyújtani az Európai Parlamentnek. A lebukottak mindegyike a jelenlegi mandátuma előtt otthon miniszteri rangban tevékenykedett. Megnyugtató, hogy a néppártiak és a szocialisták egyaránt érintve vannak.

A Vasárnapi Hírek brit mostohatestvére a Sunday Times épp egy hete közölt riportot arról, hogy a lap újságírói lobbistáknak álcázva magukat, több mint 60 Európai Parlamenti képviselőt környékeztek meg azzal a céllal, hogy egy nagyobb összeg fejében jogszabály-módosító indítványokat nyújtsanak be. A csábító 100 000 euróért cserébe, még évi 6 alkalommal a fiktív lobbi cég felügyelőbizottságában kellett volna pihengetniük. A számlát tanácsadásért állították volna ki minden nemű probléma nélkül, vált nyilvánvalóvá a youtubon közzé tett videókból. Az eddigi hírek szerint 14 képviselő mutatkozott hajlandónak az „együttműködésre”, de csak három EP-képviselővel tudtak megegyezni.
A kenőpénzt elfogadó képviselők keddre lemondtak a mandátumukról, kivéve a volt román miniszterelnök-helyettest Adrian Severint, aki egyelőre csak a szocialista frakció egyértelmű parancsát teljesítve, kilépett a frakcióból. Függetlenként folytatja tovább eddig igazán jövedelmező pályafutását, ezzel foglalva el a helyet az otthoni román szocialisták elől. Igaz megszégyenülten, de fel fogja venni a havi 8000 euró körül mozgó fizetését, fittyet hányva a felháborodott bukaresti párttársaira. Jerzey Buzek, az Európai Parlament elnöke, az Európai Tanács ülésén szólalt fel elmarasztalóan az ügyben, majd sajtótájékoztatóján elmondta, azt tanácsolta Adrian Severinnek, hogy az ő helyzetében a legjobb megoldás, ha visszavonul. Kínos és egyben megkerülhetetlen lépés a lemondása - kivéve, ha az EP kezdeményezi a mentelmi joga felfüggesztését - hiszen a hatályban lévő törvények tiszteletben tartják a tagállami szavazók választását. Severint némileg akadályozza a hatékony munkavégzésben az OLAF (Európai Csalás Elleni Hivatal), akinek a munkatársai már nem engedték be a képviselőt a saját irodájába.

Severin mellesleg váltig tagad, és egy gondosan megtervezett politikai összeesküvés áldozataként aposztrofálja magát. Martin Schulz szocialista frakció vezető viszont nem ismer kegyelmet, ha korrupcióról van szó. Véleménye szerint Severin magas tisztségeket töltött be Romániában és a nemzetközi politikában egyaránt, ezért tudnia kell, hogy mi a felelősség. Amit most vállalnia is kell. „Reméljük, minél előbb elhagyja az EP-t, hogy a lehető legkevesebb kárt okozza az intézménynek” – tette hozzá a szocialista frakcióelnök.
Kellemetlen tény, hogy a szocialista román politikuson kivül a néppárti ex-belügyminiszter Ernst Strasser és az egykori szlovén külügyminiszter Zoran Thaler is hasonlóképpen érintettek. Mentségükre ők már hétfőn elhagyták az Európai Parlamentet, átadva a helyüket fiatalabb párttársuknak és vállalva a meghurcolást saját hazájukban.
Tudjuk, hogy “vérszagra gyűl az éji vad”, lehet ez még csak a jéghegy csúcsa.