2011. 06. 24.

Hátraarc!

4 komment

Peregnek az uniós filmünk utolsó másodpercei. Álmatlanul áttárgyalt éjszakák, csúcsra járatott a végtelenségig kimerült stáb, balhorgok – jobbegyenesek a céljaink ellen, pálinkás búcsúkoncert a Luxemburg téren. Az első magyar európai uniós soros elnökségünk értékelése sem lehet kevésbé megosztott, mint a hazai politika.

Januárban emelkedett hangulatban Strasbourgban “parlament barát” elnökséget ígértünk, szerdán a brüsszeli mini plenárison a képviselők zöme barátságtalanul, a szavazás után végig sem hallgatva a mi Győri Enikőnk búcsúját, sietősen távozott a teremből. “Legyünk már túl rajta” kínos feszültség terül el a levegőben, minden létező politikai oldalról. Pillanatok vannak hátra izzasztó elnökségünkből, és a kitűzött céljaink kipipálása is megközelítőleg ugyanennyi időt vesz igénybe. Bár Orbán Viktor miniszterelnök szerint nagy és látványos sikereket értünk el, a magyar EU-elnökség 98%-ban elérte a maga célkitűzéseit. Valahogy ezt Brüsszelben máshogy látják.
Igaz abban mindenki egyettért, hogy a hátsó szakmai munka professzionális és kiváló volt. Mégis sok ügy, mint az elnökség ékkövének kikiáltott gazdasági kormányzási csomag is 99%-os készültség után bukott el, és került át a felfuvalkodott lengyen elnökség koronaékszerei közé. Súlyos, mindent eldöntő, de hiányzó egy-két százalékok. A kérdés, hogy miért mindig a célegyenesben hasalt el a diplomata válogatott? Orbán Viktor politikai hitelvesztése a sajtó jogait szétszabdaló média törvény, a demokratikus hátraarcot jelentő alkotmány elfogadása, valamint a nacionalista gazdaságpolitika miatt most ért be. Dorgálás, és büntetés helyett inkább így üzent Európa.

A miniszterelnök azonban még mindig vak és rendíthetetlen: "Azt gondolom, hogy megbecsülést harcoltunk ki Magyarországnak"- jelentette ki büszkén csütörtökön Brüsszelben. A határon ismét megáll majd a kommunikáció abban bízva, hogy a hasonló nyilatkozatokat nem fordítják le 23 nyelvre. Bár ha igen, akkor sem izgat senkit. A fegyelmezetten betanult frázis, miszerint “Brüsszel nekünk nem diktálhat” újabb és magasabb szintre lép. Az elszigetelődést az uniótól most már semmilyen kötelező és kikezdhetetlen tisztség sem fogja késleltetni. Lehet, hogy ez lett volna az emlegetett kitűzött és egyben teljesített cél? Július másodikától Orbán Viktor ajtaján, a “kérem ne zavarjanak” tábla lesz látható.