2011. 06. 12.

Rettegett zöldségpiac

1 komment

Bár az uborkát hivatalosan is felmentették a gyilkosság vádja alól, az eljárás hatása sajnálatos módon már nem a fekete humor kategória. Az eredmény borzalmas. 30 halálos áldozat, zsúfolásik megtelt német kórházak, harmadára zsugorodott zöldségpiac, tönkrement gazdák. A sorozat gyilkos EHEC baktériumot nem tudják feltartóztatni.

Hétfőn Németországban kormányzati sajtókonferencián bejelentették, hogy nem a spanyol zöldségektől, hanem az alsószászországi babcsírától ered a halálos hasmenésjárványt okozó baktérium. Szombatra többszörösen változott a hivatalos álláspont. Hová tűnt az oly híres német precizitás? Amit biztosan tudnak, hogy az EHEC baktérium azért életveszélyes minden élő szervezetre, mert mutáció során összekapcsolódott egy másik, antibiotikumra immunis kórokozóval. A kórt vizsgáló Robert Koch intézet steril falai közül ennyi információ szivárgott ki a zöldségektől mára már rettegő európai lakosság számára.

A vírusgazda Hamburgot kvázi “városállamként” védő Németország diplomáciai háborút indított Spanyolország ellen, amely mostanra gazdasági harccá fajult. A levegőbe puffogtatás egyrészt, nem állítja meg a baktérium terjedését, másrészt minden nemű szolidaritást nélkülöz. Az elhúzódó kommunikációs tragédia euró százmilliókban mérhető. Az Európai Parlament is döbbenten áll a német tehetetlenség előtt. Azaz tenni mégis tud, például kielégíteni az első kártérítési igényeket. Legyen szó a sorban álló országokról, gazdákról, polgárkról, a számla végestelen hosszú. Az Európai Uniónak mélyen bele kell nyúlnia abba a zsebébe, ahol az agrárköltségvetés tartja, hogy a károsultakat válóban kártalanítani tudja. Ezen felül ki kell használni, hogy az Unió bizonyos készletek kivonásával, visszatartásával befolyásolni tudja a piaci történéseket.

A helyzet súlyosságát megfelelően példázza Oroszország esete, aki a héten embargót rendelt el az európai zöldségekre. Az utóbbi években ez a legsúlyosabb katasztrófa, mely az európai élelmiszerlánc minden elemét, a termelőktől a beszállítókon át a fogyasztókig büntetett, annak ellenére, hogy elméletileg létezik hasonló problémák kezelésére egy európai mechanizmus. Németország mínősíthetetlen vagdalkozásával viszont megkerülte azt. Tény, hogy az áruk szabad áramlása az EU.-ban alapjog, valamint a közegészség biztosítása priorítás. Ettől függetlenül nincs ma olyan fogyasztó Európában, aki ne behúzott nyakkal sétálna el egy zöldséges stand előtt, vagy libabőr nélkül tejfölös uborkasalátát rendelne a pörköltje mellé.