2011. 07. 13.

Hipokratész a Soundon

Szólj hozzám!

Piros lámpás hőségriadó, bikinis női hordák, ezer forintos fröcss, világsztárok! Ez a Balaton Sound, az ország legnépszerűbb fesztiválja, ahol presztizsből még az is Zamárdiban bulizik, aki tavaly még az Adria tengerkékjét választotta.

A Balaton Sound orvosa Hipokratészi esküjére hivatkozva felszólította a fesztivál több tízezerre rúgó közönségét, hogy a nagy melegre való tekintettel minél több folyadékot fogyasszanak. A doktor úr szava szent, a jó tanácsot minden esetben fegyelmezetten betartja a tudatos látogató! Hál Isten a sörtől nehéz lenne elorozni a folyadék besorolást. A Balaton és a dobozos sörök kényelmesen melegednek a 40 fokban, a bikinis lányoknak édes teher az a pár négyzetcentimézernyi textilia, dübörög az elektronikus zene miközben több ezer kéz és ököl egyszerre szeletel a levegőben! Hangulatos összkép, ez vitathatalan. De ezúttal ne ragadjunk le az endorfintól bűzlő parti jelenetnél, járjuk körbe szépen komotosan a zamárdi kempinget, nézzük a Balaton Sound igazi arcát!

A valaha árnyasnak vélt, az évek alatt sivatagossá taposott kemping 4 napos bevétele a magyar GDP-ben ma már kimuatható tétel. Az évek alatt a szponzor színpadok száma exponenciálisan nőtt a fesztiválozó tömeg méretével illetve a hosszúlépés árával. A terület viszont nem. Ennek köszönhetően a páratlan szakértelemmel kialakított, minden létező igényt kielégítő zenei felhozatal dobhártya szaggató hozadéka összeér a balatoni éterben, amihez képest a bábeli zűrzvar hangulatos tea délutánnak tekinthető. A tihanyi plébános jogos felháborodásáról nem is beszélve. A helyszínek közötti eszement zsivaly viszont nem akadályozza meg a kedves látogatót a fogyasztásban. Állítom, hogy egy komplett USA légierő is kevés lenne ehhez. A pénz egy feltöltőkártyán keresztül zúdul a vendéglátók és a Sziget.Kft mélységesen mély persejébe, miközben a látogató zsebét nem húzza le az ezresek súlya, viszont az arányérzékének a fegyelmező ereje sem. Belépéskor a lelkes költő egy bankártyára hajazó mágneslapra rátölti az élelmezésre illetve az ital fogyasztásra szánt összeget, amit később a pultokon található érzékelőhöz érintve, válthatja ki 800 forintos pálinkáját vagy 600 forintos dobozos sörét. A bőkezűség ebben az esetben önzőséggel párosul, hiszen a pultos lányok csörgő jattja a kártya rendszer miatt csak a kutya vacsorája. Ezzel szemben a sorban állás ideje a duplájára nő, ami igen bosszantó, főleg, ha a bejutástól számítva már túl vagyunk másfél óra kényszerszüneten.

Nem kenyerem az anyagiak boncolása, de ez a 4 nap felér egy átlagos magyar havi fizetéssel. A méregdrága gyanumat csak igazolta az átlag fesztiválozónak tekinthető, Zoltán véleménye, aki szerint itt 10 000 Ft alatt egyszerűen lehetetlen berúgni. Ha ehhez hozzácsapjuk az utolsó darabig elfogyott 35 ezer forintos bérlet árát, és azt, hogy az embernek igény szerint azért valahol aludnia is kell, nem állunk már olyan vészesen messze az említett 120 ezer forinttól. Amiért cserébe tavaly még sokan az Adriai hűsítő tenger élményét és a búvárkodás izgalmait választották. Ma viszont presztizs kérdés a Balatonsound. Aki kimarad, az lemarad alapon, az ország miden szegletéből érkeznek bulira éhező fiatalok, akik Zamárdit írták be a naptárba az éves nyaralás fejezet alá. A Sziget.Kft mottója, viszont korrekt módon “az üzlet az üzlet”, így a Platensee legcsinosabb strandján 4 nap alatt fellép az elektronikus zenei világ megközelítőleg 98%-a (legyünk elnézőek a 2 % -al szemben, akik vagy betegek vagy megfizethetetlenek). Találkozhatunk Snoop Doggal Amerika leghíresebb, futattójából avanzsált repperével, aki 1,5 óra alatt képes Harlemi hangulatot teremteni, vagy Tiestoval akinek pupillája sem rebben, ha több tízezer ember megtáncoltatása a feladat. A zenei sznobok sem maradnak desszert nélkül, a brit Portishead vagy brazil Gui Borato csak az ő kedvükre pakolja a lemezeket, vagy gerjeszti az izgága hangsávokat. Természetszerűen komoly viták alakulnak így ki a Party aréna fénybenúszó parkettjén, a progresszív trance a minimal techno illetve a tech-house eltérő elemeiről. Persze stréberek mindehol akadnak, a Soundon inkább az örjöngés az átlagos.

Ha forróság, Dunaként hullámzó alkohol folyamok, többszörösen alulöltözött hölgyek, akkor az egészséges ismerkedés és a párválasztás témája mellett sem mehetünk el egy-két keresetlen szó nélkül. Nézzük, milyen eszközöket, kellékeket vagy indokokat használ ma egy páratlan hím a Balaton Sound ideje alatt. Az egyik sajátos kedvenc az, amikor a gerilla marketing hatékony eszközét a szponzor matricákat használják udvarlásra. Pl. amikor a jólnevelt nem éppen a tánciskolákban szocializálódott fiatalember egyszerűen a véletlenszerűen kiválasztott hölgy stratégiailag fontos területeire ragaszt Heineken-es matricát. A reakció szerencsés esetben tízből egyszer gyöngyöző kacaj, és a szimmetria jótékony hatása végett, még egy matrica igénylése a bal kebelre. A másik kedvenc a jóval kevesebb energiát és művészi éleslátást igénylő, zseniálisan egyszerű stratégia. A férfi megközelíti a kiszemelt hölgyet, és egy “na gyere” felütéssel a nyakát átkarolva már vezeti is az árnyas sátra felé. A forróságban, a másnapos magányban és hangulatos techno zenére sokak számára optimális megoldás a parti összebújás. Emberileg érthető! Így élünk mi, magyarok, amikor dübörög a nyár és a fesztivál szezon!