2011. 09. 14.

Lesz itt munka!?

Szólj hozzám!

Sebeit nyalogatja Európa. Munkaerőpiaca még mindig nem képes felépülni a válság okozta sérülésekből. A hegesedés viszont elkezdődött! Az Európai Bizottság által nemrég közzétett adatok szerint, a munkanélküliségi ráta, 0,4 százalékponttal alacsonyabb, mint tavaly. Ez nem is olyan apró szám, mint, ahogy gondoljuk. 904 000 dolgozóval több lett Európa!

Európában azt nevezik foglalkoztatottnak, aki legalább heti egy órában végez olyan munkát, amiért fizetést kap, vagy nem dolgozik ugyan, de mégis van állandó munkahelye, ahonnan igazoltan hiányzik. Szigorúan ideiglenesen. Ha tisztába kerültünk a szükséges alapfogalmakkal, lássuk, hogyan muzsikált kezünkben a munka, nálunk az Unióban!

Tavaly 239,9 millióan dolgoztak az Európai Unio 27 tagállamában összesen. Fájó, hogy évről évre csökken a munkába állók száma. A legtöbb állás után kutató Spanyolországban, illetve a szomszédunknál, a szlovákoknál van. Míg a munkaerőpiaci gépezet az osztrákoknál a németeknél és a hollandoknál dübörög a legjobb hatásfokon. Ez 4-5%.-os munkanélküliségi rátát jelent. Mi középszerű versenyzőként épp az uniós átlagot gazdagítjuk. Egy teljes állásban gürcölő európai polgár átlagosan heti 40,4 órát dolgozott, a legszorgalmasabbak a britek voltak a maguk 42,2 órájával, míg a tücsök szindrómában szenvedő, ám folyamatosan gyarapodó dánok csupán 37,7 órát robotoltak.

A régi sebek lassan begyógyulnak, az igazi gondot a friss karcolások okozzák. A fiatalok esélyei egyre aggasztóbbak. A pályakezdők munkanélküliségi rátája tizenegy tagállamban emelkedik, tavaly az unióban túllépte a 20%.-ot. Spanyolországban a helyzet több, mint kritikus. A fiatal munkavállalók majdnem fele, 46,2% képtelen elhelyezkedni. A magyar pályakezdők, a maguk 9,7%.-os „sikertelenségi rátájukkal”, nagyobb bizalommal vághatnak neki a munkakeresés fárasztó hajcihőjének.

Hogy ne kelljen megválnunk optimista jövőképünktől van bíztató hír is: az Európai Állásfigyelő 9%.-kal több elérhető munkahelyet mért idén, mint tavaly ilyenkor. Még biztatóbb, hogy nem csak mi, hanem a vállalatok is lelkesek, a munkanélküliség csökkenésére számítanak a következő időszakban.

Izgalmas megoldás lehet a munka után vágyakozóknak, az uniós munkaerő-kölcsönző program.. Az egységes belső piac minderre alkalmas terület. Természetesen nem egy miniszterelnököt vagy egy vezérkari főnököt lehet 3 hónapra kikölcsönözni a közvetítőktől, de például annak semmi akadálya sincs, hogy egy magyar asztalos Liverpoolban szorgoskodjon. Milyen remek lenne ha például focistákat kaphatnánk helyettük a kikötővárosból.