2011. 09. 30.

Nőuralom

Szólj hozzám!
Sirimavo Bandaranaikere
 
Emlékszik még valaki Bandaranaikere asszonyra? A kvíz és műveltségi játékok verhetetlen sztárjára? A világ első női miniszterelnökét 51 éve választotta meg Ceylon népe. Változnak az idők. A világ békésebb lett, s női vezetők minden földrészen akadnak. Sőt Dél Amerikában abszolút többségben vannak! S ki emlékszik már Ceylonra?

A világ ésszerű úton halad. Pszichológiai kutatások bizonyítják, hogy a nők sokkal alkalmasabbak a vezetésre, mint a sokat próbált erősebbik nem. Ezek után szemünk sem rebben, amikor Christine Lagardot látjuk az IMF (Nemzetközi Valuta Alap) elnöki székében, amikor finneknél az ország vezetése egy nőegylethez hasonlít, vagy amikor távolsági hívásoknál az Európai Unió telefonja Catherine Ashton irodájában csörög. Ők mind saját erejükből jutottak a csúcsra. A régi vonalasoknak, mint Bandaraneikere még egy férfi szükségeltetett a hatalomhoz: akitől megörökölhették. Dél Amerikában mindkét típusra akad példa.

Dilma Roussek

Január óta, Brazíliát egy kőkemény asszony, Dilma Roussek, vezeti. Régóta élt már a tűz közelében, hiszen elődje Lula de Silva mindig is nyíltan tehetséges utódjaként kezelte. Lula, minden idők legnépszerűbb ex elnöke kétes örökséget hagyott kiválasztottjára. Egyrészt virágzó gazdaságot, másrészt -a BBC meghatározása szerint-, "a világ egyik legegyenlőtlenebb társadalmá"-t. Brazília első elnöknőjének az életútja sem kevésbé göröngyös mint népéé. A 70-es években ellenzéki baloldali gerillaként megjárta a brazil katonai diktatúra börtöneit, de évtizedekkel később már az energetikai miniszter bársonyszékében ült. 2009-ben orvosai nyirokmirigyrákot diagnosztizáltak nála, egy kontinens szerencséjére, kezdeti stádiumban. Néhány hónap múlva gyógyultnak nyilvánították. A kemoterápiás kezelés miatt parókát kellett viselnie,de ebből sem csinált titkot. Mint, ahogy abból sem, hogy 2000-ben a férje félrelépett, melynek hangos válás lett a vége. Így elnökségi ideje First Man nélkül telik. Bár az epés megjegyzések szerint, ő mindig is Lula oldalbordája marad.

Christina Fernandez

Dilma első hivatalos útja, nem Washingtonba vagy Pekingbe vezetett, hanem Argentína új Evitáját, Christina Fernandezt látogatta meg. Argentína első demokratikusan megválasztott elnöknője igaz sokban különbözik brazil barátnőjétől, mégis ugyanazzal a kihívással kell megküzdenie: kinőni a férfiak árnyékából. Christinát férje az ex Elnök Nestor Kichner jutatta az elnöki székbe. Kichner felesége kezét fogva, fülébe a tenni valókat gondosan diktálva, képzelte el Christina elnökségét. A sors azonban közbe szólt, az ex elnök tavaly elhunyt, magára hagyva feleségét a Cosa Rosada palotában és Argentína élén. És a magányos asszonyok szép lassan mindenki családtagjává váltak..

Michelle Bachelet

A dél amerikai női karmesterek sorának még koránt sincs vége. Chille évekkel megelőzve szomszédait már 2006-ban női elnökkel büszkélkedhetett. Michelle Bachelet gyermekorvosból lett védelmi miniszter elsőnek törte meg a sokáig rendíthetetlennek hitt férfiuralmat. Úgy tűnik az országát is sikeresen kigyógyította a válságból és egyenesen az OECD államok közé vezette. Bachelet népszerűsége máig töretlen, most is 84 százalékos rekordszintű elégedettség övezi tevékenységét. Az alkotmány nem teszi lehetővé, hogy két egymást követő elnöki cikluson keresztül ugyanaz a személy töltse be az elnöki tisztséget De hol az oltalmazó férj, aki Michelle mellett van, jóban-rosszban? Chillében a válást csak 2004 óta engedélyezik, ő elsők között élt a remek alkalommal.

Laura Chincilla

Utolsó latin amazonunk Laura Chincilla, akiről előbb jut az ennivaló házi kedvenc mint Costa Rica varázslatos vidéke eszünkbe. A hölgy az első női elnöke az országnak, amit a világ huszonkét legrégebbi demokráciája között tartanak számon. A Nobel béke díjas Ariastól vette át a staféta botot, kinek bevált csapását igyekszik követni, tág teret adva a szabad kereskedelemnek és a nemzetközi üzleti kapcsolatoknak. Chincilla szomszéd asszonyaitól eltérően boldog feleség, ám 25 évvel idősebb spanyol férje szívesebben tölti nyugdíjas éveit egy árnyas fa alatt, mint a protokoll porondon.

Dél Amerikában nő uralom van ez nem vitatéma, de bárhova reppenhetünk a világban, mindenhol akadnak érdekes asszonyok, kiknek kezében nem a fakanál, hanem maga a hatalom van. Líbéria államfőjét Ellen Johnson- Sirleafot idén Nobel díjra jelölték, Koike Jurika a maga 26 évével Japán első védelmi minisztere lett, Koszovóban egy rendőrnő felügyeli a békét. Csak mi vagyunk azok, akik optimista nők lévén, még annak a pár darab államtitkári posztnak is tapsolni tudunk, illetve hajlamosak vagyunk összetéveszteni egy parlamenti vitát egy stadion lelátóval. Ahol csak is a férfiak „szotyizhatnak”.