2011. 10. 28.

A hegyeken túl

Szólj hozzám!

Nyolc éve nem láttam már Katit. Szép volt, okos és irigylésre méltó, az a tizenéves, akinek a tablóképére még mindig emlékeznek a Móriczosok. Pedig ő volt az, aki a legkevesebbet tett ezért. Nem lubickolt a felszínes népszerűségben, de imádta a természetet, ami mindezidáig szépséggel, bájjal tüntette ki. Miért és hogy is kerestem volna Katit!? Mindig úgy éreztem, biztonságban távol jár tőlem. Távol és magasban. Lelkesen mássza a hegyeket.

Most itt állok, nézek egy képet, és folyik a könnyem. Kati egy ágyon ül, ugyanaz a mosoly, ugyanaz a szép arc. Több száz Móriczossal együtt kaptam meg az üzenetet.
Katinál egy rutin üzemorvosi vizsgálaton akut leukémiát diagnosztizáltak. Halálos beteg. Gyors lefolyású. Kórházban van, csontvelő átültetésre vár. Kevesen tudjuk, hogy ehhez őssejt donorra van szüksége. 1:10.000-hez az esély, hogy az én sejtem menti meg az ő sejtjeit. Kevés. Szinte semmi. De ha eljön velem még 9999 olvasó, akkor már valami. Csaknem a legtöbb: esély az életre. Mosolyokra, kalandokra, a szabadságra, a végtelen evilági térre, amelyet a szirtek és ormok nyitnak meg előtte.

Honnan tudja egy ember, hogy valóban szeretik? Biztos mindenki máshogy. Ám, most nem lehet kétség. A kép és a néhány soros hír több, mint 300 magamfajtát parancsolt véradásra. Mindenki tette, amit tenni tudott. Én írok, és könyörgök, hogy sokan jöjjenek. A barátja töredezett mondatokkal a hegyekbe hív! Aki vért ad, megtanítja hegyet mászni. Mit adhatna ő többet? Aki eljön, a legtöbbel gazdagodhat! Ő megpróbálta, ő akkor ott és annak segített, akinek ez a legjobban kellett. A többi, már a teremtő dolga. Mi csak besegítünk.

Horváth Dorka 26 éves, hegyeket szerető

*18-45 év között minden egészséges ember adhat vért. A vérvétel és a szükséges vizsgálat 3 órát vesz el az életedből. Neki ez a 3 óra jelenthet még 50 évet. Vércsoport nem számít, minden csepp segítség. Az Országos Véradó Szolgálat honlapján (http://www.ovsz.hu/hu/csv/ossejt-donoroknak-szolo-informaciok), minden kérdésre választ kaphatsz az őssejt donoroknak szóló információk között. Keresd fel a lakóhelyedhez legközelebb lévő véradó központot és segíts!