2011. 12. 10.

A magyar virtus

Szólj hozzám!

Ha az ember gazdag, senkiben sem bízhat. Ma a világon egy biztos, aki gazdag, tavaly még gazdagabb volt. A bizalom most mégis luxus. A brüsszeli EU csúcson is érvényesült a tétel, pedig a cél a bizalom visszaszerzése volt. Egymás iránt és ami még fontosabb, a piacok felé. Minden ok megvan a hitelességben való kételkedésre. Senki nem vitatja.
Radek Sikorski lengyel miniszterelnök minap Kantot idézte, miszerint "a pénz hitelezése azon a feltételezésen alapszik, hogy a hitelért folyamodóknak megvan a hitel megfizetésének őszinte szándéka". Na ez a szándék általánosságban hiányzik.

Európa még a szakadék szélén sem tudott összekapaszkodni. Pedig Brüsszelben szögesdrótok és szirénák terelték egy asztal köré Európa vezetőit, hogy döntsenek. Hogy kemény közös fellépéssel, jelezzék a világ felé, hogy Európa képes felállni. A "most vagy soha" mozgalom mégsem győzött. A különutas politika megtorpedózta a Merközy vágyat, hogy a Liszaboni szerződés azonnali módosításával képes legyen Európa kikényszeríteni a pénzügyi fegyelmet. Így az eurózóna 17 tagállama és hat másik állam kormányközi megállapodást köt. Az egyszerűsített alkut Nagy-Britannia akadályozta meg. Bár pénteken még két ludas volt. A britek és a magyarok. Estére már inkább a kivárás mellett döntöttünk és a magyar parlamentre bíztuk a döntést, mert Orbán Viktor szerint, a mandátuma nem terjed ki a szuveneritásunkat veszélyeztető kérdésekre, inkább konzultálni akar a 2/3-os territóriumával. 2 óra leforgása alatt, 6 Forintot emelkedett a Forint az Euróval szemben. Lehet ez térítette meg a magyar miniszterelnököt. Így szombat délre változott a hatalmi kör, Győri Enikő Uniós ügyekért felelős államtitkár bejelentette, hogy a magyar kormány előzetes parlamenti egyeztetés után nem zárkózik el a kormányközi megállapodás aláírásától, illetve tagadta, hogy valaha is visszautasították volna.
A világsajtó félreértette ismét Orbán Viktort. Megesik. Nem könnyű követni. Svédország külügyminiszere is megbotlott az információ tornádóban, amikor a Twitteren azt írta, hogy Nagy-Britannia nagyon komolyan kezd elsodródni Európától, és ezt Magyarországgal erős szövetségben teszi. Na ez a közösködés az, amitől David Cameron ódzkodik , minta véres rongytól. Főleg, hogy a brit bankrendszernek sem tetszik a banki különadó specialista magyar. Aggodalomra semmi ok, a színváltós Orbán sem akar már a britetekkel egy csónakban lavírozni. Teljes zavar. 

Brüsszelben még sosem sütött ennyire a nap, és még sosem volt ennyire izgalmas a szürkének csúfolt uniós politika. Kár, hogy mi képtelenek voltunk együtt szórakozni a többiekkel, mert ők megint inkább rajtunk nevettek.