2011. 12. 06.

Vége a vágyaknak

Szólj hozzám!

Európában vége a kívánsághangversenynek! Nehéz wagneri ütemek jönnek. Hétfőn a már csak „Merkozyként” emlegetett duó megegyezett: Franciaország és Németország valódi fegyelmet akar, melyet az Európai Unió alapszerződésének a módosításával kívánnak elérni.

Párizsban indult az euróválság sörsdöntő hete. Reményt hozó hétfő. Hiszen a stabilitás két alappillére, Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök kéz a kézben, kész javaslatokkal várja a pénteki uniós csúcsot. Szorosabb felügyeletet, kiterjedtebb integrációt szeretnének. Bármi áron. Automatikusan szankciókat alkalmaznának azon tagállamok ellen, melyek államháztartási hiánya meghaladja a GDP 3 százalékát. A szankció súlyos pénzeket jelent. Mindenki fizetni fog: Németország nem hajlandó többet egyedül állni a cechet. „Ez a megállapodás megmutatja, hogy teljes mértékben eltökéltek vagyunk az euró stabilitásának megtartása mellett, mert ez nagyban befolyásolja Európa stabilitását is” – érvelt Merkel. Egy úgynevezett „Aranyszabály” bevezetéséről is megállapodtak. Az Európai Bíróságot vonnák be olyan esetekben, amikor adott ország költségvetése jelentős deficitet mutat. Ezt azért tehetnék meg, mert minden tagállamban alkotmányban kell rögzítenie az adósságplafont.

A szépelgésnek tehát vége. Egy fillér sincs többet azoknak, akik nem vállalnak keserű, kemény, kötelezettséget, hogy vissza is fizetik a pénzeket. Más kérdés, hogy hány tagállam lesz erre hajlandó a 27-ből? Mario Monti Olaszország frissen kinevezett kormányfője, a gazdasági válságkezelés szakértője kiemelte, hogy Európa számára a legfontosabb, hogy növelni és nem csökkenteni kell az eurózónán kívüli és az eurózónán belüli országok közötti különbséget. Valóban ez lenne az ideális. Ám, de a pénz nagyobb úr a vágyaknál. És a világ már Európa legerősebbjeinek sem hisz, az oly sokat átkozott S&P negatívra módosította mind a 15 euróállam minősítési kilátását.

Mentsük ami menthető? Sok a kérdés. Ami biztos, hogy Európa kétsebességre vált.