2012. 01. 17.

A kötélhúzás elkezdődött

Szólj hozzám!


Brüsszel nem fenyegetőzik, nem mérlegel, nem kérlel többet. Döntött. Kedden az Európai Bizottság három esetben is elindította a kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen. De mit is takar az uniós szakzsargon? Szigorúan hangzik , bár igaz, hogy történt már hasonló procedúra farkasvadászat engedélyeztetése valamint helikopter vásárlás miatt is.

Ha egy tagállam nem vagy nem megfelelően teljesítette az uniós alapszerződésből eredő kötelezettségeit, az Európai Bizottság büntetésével kell szembenéznie, melynek zord szülőként a kötelezettségszegési eljárás nevet adták Brüsszelben. Három magyar jogszabályt, a decemberben elfogadott jegybanktörvényt, a bírák 62 éves korban való kötelező nyugdíjazását, illetve az adatvédelmi biztos intézményének átalakítását kifogásolta a Bizottság. Nem minden előzmény nélkül. A farkast ordító juhász története tökéletesen illik a mi kálváriánkra. A juhászt most többen alakították, José Manuel Barroso bizottsági elnök, Viviane Reding igazságügyi biztos, Neelie Kroes médiaügyi, illetve Olli Rehn gazdasági-pénzügyi kérdésekben illetékes bizottsági alelnök is kifejezte aggályait a törvényekkel kapcsolatban. Ám Orbán Viktor nem ijedt meg a brüsszeli farkasoktól, múlt héten így nyilatkozott: "ha az unió érvei meggyőzőek, a kormány fontolóra veszi a jogszabályok módosítását". Ám az unió unja az érveket már.

Vajon elég meggyőző lehet e a ránk osztott igen kellemetlen procedúra? Amennyiben még ez is kevés lenne, hogy a parlament visszavonja a kifogásolt törvényeket, fizethetünk. Most nem kamatot, meg törlesztést, hanem bírságot. A kérdés, hogy mennyit és miből? Megnyugtató, hogy a forintos regula még odébb van. Az eljárás első állomása, hogy a Bizottság egy indoklással ellátott figyelmeztetésben felszólítja a tagállamot, hogy határidőre módosítsa a kifogásolt jogszabályt. Ez az első figyelmeztetés. Ha mindez a tagállamot még mindig nem tereli az uniós ösvényre, következik a második figyelmeztetés, mely egy két hónapos utolsó gondolkozási időt jelent a renitens tagállam számára. Ha még ez sem téríti belátásra a Bizottság átadja az ügyet az Európai Bíróságnak, mely jogsértés esetén előírhatja a kifogásolt szabály módosítását, és pénzbüntetést is kiszabhat a megtévedt tagállamra.

Nem először nézünk szembe a farkassal. Csatlakozásunk óta Magyarország ellen, több, mint 300 alkalommal indították meg a fent elemzett eljárást, melyek közül mindösszesen négy ügy jutott el az Európai Bíróságra. Elmarasztaló ítélet azonban egy esetben sem született, mert végül a kormány mindig változtatott a kifogásolt intézkedéseken.

Megviselt szerv a Bíróság. A latinos olaszok a lustácska belgák és a túlfűtött görögök több száz esetben kerültek már az uniós bírák elé. Indult már eljárás madárrezervátum, motorkerékpárok számára pótkocsi vontatás ügyében is, ám nem kérdés, hogy a mi esetünk mindennél komolyabb. Mi uniós alapjogokat sértettünk, a szabadság a függetlenség kérdésének megvitatása nem egyszerű feladat, még ha bankokról, bírákról vagy a sajtóról van is szó. Nem véletlen, hogy Orbán Viktor az Európai Parlament strassbourgi ülésén kívánta előterjeszteni a magyar érveket, érdeket. Hosszú küzdelem lesz. Az unió bizottsága már most jelezte, amíg nincs elvi megegyezés, tárgyalás sem lesz. Az államcsőd elkerüléséhez elengedhetetlen készenléti hitelről.
Valaki engedni fog.