2012. 01. 24.

Okos lány Brüsszelben

2 komment

Minden eldőlt. Brüsszelben már tudják, melyik utat választotta Orbán Viktor. Vagy okosan még az utolsó pillanatban elkapta bűnbánó arccal a mentőövet, vagy egyedül maradt a sötét szobában, vakon tapogatózva a kilincs után.

Múlt héten a farkast ordító juhász esete jutott eszembe Orbán Viktor brüsszeli látogatása után, amikor is a sok szóbeli és írásbeli fenyegetés beigazolódott, és három ízben megindult a kötelezettségszegési eljárás hazánk ellen. A miniszterelnök e heti utazása, mely a kifogásolt magyar törvények újratárgyalásáról szól, szintén egy magyar népmesére emlékeztet. Ismerjük a bíró lánya esetét. Ki hozott ajándékot meg nem is, fel is volt öltözve meg nem is. Nem a magyar szuvenírekre és Orbán Viktor ruházatára gondolok. A múlt héten a magyar fővárosban százezrek tüntetettek békésen menetelve az uniós „gyarmatosítás” ellen, illetve a kormány mellett. Pár nappal később a miniszterelnöknek nincs más választása, mint kiutazni a gyarmatosítókhoz, fejet kell hajtani előttük. Hiszen nem más, mint az ország gazdasági túlélése a tét. Mindenkinek nehéz megfelelni. Lehet-e elég okos egy politikus eme bravúrhoz?

Az ajándékot ebben az esetben az ígéretek jelképezik. Orbán nyilatkozatai szerint, mindent kész megígérni, ám félő: lényegi változásokat mégsem tenne. Az unió pedig most végképp nem a félmegoldások híve. Sőt! Nem hajlandó engedni. Az európai jóindulatra sem igen számíthatunk. Martin Schulz az Európai Parlament frissen megválasztott elnöke az európai retorikában soha nem hallott szigorral nyilatkozott a miniszterelnökről, Orbán Viktor mai látogatása után. „Azt tanácsolom az európai intézményeknek, hogy minden olyan lépést kerüljenek el, ami végül a miniszterelnök előnyére válhat, hogy Európa ellen mobilizálhasson embereket” – mondta a szociáldemokrata párt volt elnöke. Ez számunkra halálos ítélettel felérő tanács.

Már mindenki tisztában van azzal, hogy a brüsszeli döntésen múlik az IMF-hitel sorsa. A „védőhálónak” becézett készenléti hitel pedig az ország gazdasági stabilitásának feltétele. A miniszterelnöknek meg kell egyeznie az Európai Bizottsággal ahhoz, hogy Washingtonban a tárgyalások komolyra fordulhassanak. Orbán Viktor, érezve hazánk gyenge nyakán a szoruló hurkot, így nyilatkozott a napokban: „Nekem nem okoz problémát, ha egy-egy kérdésben engedni kell az EU-nak, ha Magyarország nemzeti érdeke éppen azt követeli meg”. Ám közel sem egy-egy kérdésről van szó. A Bloomberg hírügynökség szerint a kormány eddigi politikáját meghatározó törvényeket kell módosítani. Az egyik ilyen az egykulcsos adóról szóló törvény. Az arányos adózást most sarkalatos (kétharmados többséggel változtatható) törvény rögzíti, így ha egy következő kormány szeretne ismét progresszív személyi jövedelemadót, rendkívül komplikált törvényalkotási megoldást kellene keresnie. Az unió számára ez elfogathatatlan. A másik, az Európai Bizottság által súlyosan kifogásolt, a Magyar Nemzeti Bankkal foglalkozó törvényt is módosítania kell a kormánynak, ahogy a bírák nyugdíjkorhatárát, illetve az adatvédelmi ombudsmani hivatalt étintő törvényeket is. Ma elképzelhetetlen, hogyan lehetne egy ekkora hátraarcot egyáltalán lebonyolítani.

Nehéz optimistának maradni az eddig kiszivárgott hírek ismeretében. Bár régóta sejtettük, szembenézni mindig nehéz az igazsággal. Az „okos lány” nem ment át az első próbán. A pénzügyminiszterek tanácsa megszavazta a túlzottdeficit-eljárás folytatását Magyarország ellen. Ezzel egy méretes lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy a kohéziós alapokat jövőre befagyasszák a számunkra. Mennyi tűnne el így a máskülönben is soványka számlánkról? GDP-nk 1,7 százaléka, megközelítőleg 450,5 milliárd forint. Ne temessük még a „zsebpénzünket”, 2013-ig van még ideje a magyar kormánynak a kért költségvetési korrekcióra. Majd’ egy éve van. Micsoda hosszú idő! Főleg pénz nélkül. Egy üresen kongó költségvetést amúgy is nehéz foltozgatni. Hitel nélkül nincs 2013. Hitel, meg nincs brüsszeli igen nélkül.
Csak államcsőd.