2012. 03. 04.

Árva Euró

Szólj hozzám!
Jean-Claude Juncker
Kaphatunk e fájóbb hírt az EU csúcsról, mint, hogy egy újabb 130 milliárd eurós görög mentőcsomagról igennek szavaztak? Sajog, de igen. Jean-Claude Juncker bejelentette, hogy az év közepétől, nem ő vezeti az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoportot. Árva lesz az euró. Apa nélkül pedig oly nehéz boldogulni.

Egy az Unióban végsőkig bízó számára ez megrendítő hír, valami hasonlót érezhetett Kossuth, amikor az ipar elvesztésétől félt. Juncker az unió bombonos dobozának, Luxemburgnak a kormányfője, 2005 óta tölti be a pénzügyiniszteri csoport elnöki tisztségét. Júniustól nem kívánja folytatni a munkát. Miért? Lehet, hogy megint lelkiismeretfurdalás nélkül lehet mindenért a görögöket okolni?

Juncker a görögökben a 22-es csapdáját látja, amibe nyakig beleragadt az unió. Vélménye szerint a görög gazdaság össze sem hasonlítható egy tipikus európaival. Ezt mutatja például, hogy az athéni vezetésnek mostanáig sem sikerült kiaknázni a struktúrális alapokból származó támogatás adta lehetőségeket. Ezért egy amolyan uniós helytartóval, egy EU biztos kinevezésével szerette volna orvosolni a problémát. Hogy mennyire demokratikus egy ilyen lépés, azon szaftosan lehetne vitatkozni. Valamit valamiért.
A diplomáciában agyon citált félmondata, végre nem keserű szájízt, hanem valamiféle fura büszkeséget ébreszt bennünk: “mind tudjuk, hogy mit kell tenni, csak azt nem tudjuk, hogy ha megtettük, akkor hogyan választanak minket újra.” Ezek szerint sehogy. Főleg, ha az EU-t a válságon kivül manapság az érdekháborúk jellemzik a leginkább. A 2013-as újraválasztására edző Merkelnek és Sarkozynek egy ilyen megoldás politikai öngyilkosság lett volna. Az Európai Unió Tanács ülésén így gyorsan le is szavazták.

Brüsszeli folyosók kedvenc témája, hogy Juncker páyázott az EIT elnöki székére, de a jelenlegi elnököt Herman Van Rompuyt választották meg, újjabb 2,5 évre. A csöndes Rompuy a legkisebb közös többszörös ma az unióban. Szerény végrehajtó. Az örök ötletelő és forradalmi gondolatairól elhíresült pénzügyi zseni Juncker nem illett a Merközy-drámába.

Divat manapság mindenhol összeesküvéselméleteket sejteni. Lehet, hogy csak elfáradt, valóban nagy teher az euró. Januárban meggyónt a Handelsblatt című német üzleti lapnak: Az Eurogroup vezetése állandó tágyalásokat és telefonálgatást jelent, ami felörli az embert.

Emberileg érthető. Luxembourg tiszta és mindennemű problémától mentes levegője jobban nyújtja a nyugdíjas éveket, mint válságok sorozata. Mielőtt végleg elköszönnénk, jussson eszünkbe, hogy nem felétlenül az a főnök, aki a porondon meghajol.