2012. 03. 30.

Békesi sötét gondolatai

Szólj hozzám!
Békesi László

- Laci, tényleg meg akarnak ezek állapodni?
- Meg, Zoli. Na jó nem tudom. De rengeteget tudok róla beszélni.

A Polvax közgazdász klubban Békesi Lászlóval, a Horn kormány első pénzügyminiszterével, Farkas Zoltán beszélgetett hazánk gazdasági életben maradási esélyeiről. Közgazdászoktól rég nem látott, remek daramatúrgiai érzékkel a vita kellemes nevetgéléssel indult, igaz ekkor Matolcsy miniszter helyett, Alfonso uralta a termet. Amint Békesi vette át a szót, a mosolyok lefagytak, drámától a tragédiáig jutottunk.

"A piacok már beárazták az IMF megállapodást. Ezért vett ki szabadságot a forint, ami hetek óta egyhelyben toporogva várja a fejleményeket. Melyek nincsenek. Amíg nem békül az EU, parasztvakítás lenne azt állítani, hogy tárgyalhatunk az IMF-fel. Fellegivel komoly ember manapság nem ül le, hivatalos tárgyalásra." – szigorú kezdéssel vázolta a helyzetet a volt pénzügyminiszter.

Szám szerint, 16 milliárd euróra lenne szükségünk a lejáró hitelek finanszírozására. Ezt egy esetleges készenléti hitellel 4%-os kamat mellett tudnánk megszerezni az IMF-től. A piacok 8-9% alatt nem adják. A szükséges, de nem elégséges gazdaságpolitikai hátraarcon, ami közelebb vinne az EU-hoz és így az IMF-hez, évente 150 milliárd forintot nyernénk. Elég drága nekünk ez a mostani durcás felhajtás. Számokban kifejezve ekkora a baj, Békesi szerint.

A helyzet leginkább egy rodolfói bűvésztrükkre hajaz, miszerint „csak a kezemet figyeljétek”. A kormányfő arra intett: csak a cselekedeteit figyeljük. Csakhogy Európa és a világ nem így működik, a piacok igenis ugranak egy miniszterelnök minden szavára. Egész addig, míg hinni tudnak benne.

A Makarenkó termet a teljes elbizonytalanodás mindenesetre már elérte. Az őszes ex közgázosok, végig bólogatták az estet, mert bár független klubként hirdetik magukat, érezhetően egy irányba húznak. Ellenzékibe.

"Az egyik elképzelt megoldás, egy újabb deviza alapú kötvénykibocsátás életveszélyes lenne. Mint maga Töröcskei. – tette hozzá Békesi. – egyszerűen túllihegi az elvárást, amit az Orbán kormány támasztott. Én egy normál üzleti tárgyalás közelébe nem engedném, nem, hogy az ország pénze körül ügyeskedjen”. – fakadt ki a Bokros csomag egyik kidolgozója, kinek a hivatali bakancslistáján alighanem előkelő helyet foglal el Töröcskei.
"Ha kibocsátanánk a dollár alapú kötvényeket – tért vissza a szakmai porondra Békesi - egyrészt a mai piaci elvárásoknak megfelelően 9-10% alatt nem lehetne eladni, másrészt egy ennél még károsabb, plusz üzenetet is hordozna magában. A kormány vagy nem akar, vagy nem tud megállapodni az IMF-fel. Egy feltételezett tárgyalássorozat nyitányán, miért kényszerülne ilyen lépésre a kabinet? Ezt lehetetlen kimagyarázni. Még nekik is. Azonnal felébredne, és rettenetesen reagálna a forint."
Békesi nem a levegőbe beszélt, két nappal később, 297 forintig kúszott az árfolyam. Pedig még csak beszéltek a kötvényről.

Jobb oldali bekiabálók sokkal nagyobb veszélynek tartják az IMF minden kreatív képzeletet gúzsba kötő vigyázó szemét, mint akár a török, akár az argentin forgatókönyv megvalósulását. Törökországban például, másfél évig tartottak a tárgyalások, és ez alatt a világgazdasági fellendülésbe mámorosodott befektetők már el is felejtették, miért is ültek eredetileg a tárgyalóasztalhoz. Az argentin példát azonban életveszélyes emlegetni. Az államcsőd ott milliókat taszított nyomorba, csaknem mindenki elvesztette megtakarított pénzét és az országot évekre lehúzták a világgazdasági térképekről. Ennél rosszabb sosem lehet az IMF.

A kormány meg akar egyezni. Más kérdés, hogy képes e mindennek eleget tenni, amiért egyáltalán helyet kínálnak neki a tárgyalóasztalnál. Csupán a szándék ma már semmit sem jelent.

- Tudod mit Zoli, én be is fejezem, ennél több ellenérv egyszerűen nem létezik.