2012. 03. 03.

Lakástrend 2012

Szólj hozzám!

Lakásunk több, mint helyiségek halmaza. Mindig a legőszintébb képet mutatja rólunk, bár egy kis jóleső és egyben méregdrága megtévesztés sosem árt, főleg ha egy art deco fotelpárról vagy egy bauhaus dohányzó asztalkáról álmodozunk.

A tavasz első sugarai megújulásra késztetik a sok hidegben ellustult önjelölt lakberendezőt. A nehéz pokrocok és a süppedős fotelek ideje lejárt, ideje nyitni a lebegő fotel, a “zöld” enteriőr és a közösségi lakberendezés felé. A lakástrend kiállításon jártam, ahol a legfontosabb lakberendezők mellett a kortárs hazai design krémje is bemutatkozott.

Manapság szeretnek mindennek ideológiát keríteni, felmentést gyanusan rossz ötletek megmagyarázására. A kiállítás egyik vezérmotívuma, az “Eleven emlékkönyv” volt. Aktív életünk a közösségi médiában, trendteremtők szerint képes begyűrűzni az otthonainkba is. Az általunk kozmetikázott kép az interneten, amolyan önkiállításként funkcionál ismerőseink számára. Újraalkotjuk önmagunk. Ez kreativításra sarkall, aminek kiválló terepe lehet a lakásunk. Így a magunk készítette tárgyak, képek, fotók, megjelenése egyre gyakoribb. Persze egy két design bútor, kortárs festmény még mindig jobban képes dobni az ázsiónkon, mint egy jól bevílágított fotósorozat háziállatainkról.

Igazi zöldnek lenni nagyvárosban kihívás, és valljuk be nálunk nem is divat. Magyarországon a legkevésbé vásárolt falfesték szín a zöld, nem kedvelljük a friss mező hangulatát a nappalinkban. Ezen szeretne változtatni a városi kertmozgalom. Jogos, hogy vissza akarnak foglalni pár négyzetméternyi zöldet a beton seregtől. A zöld szín optimista árnyalat, jótékony hatással van békétlen lelkünkre, jó érzés ha a természet gyógyító ereje visszaköszön az otthonunkban. A natúr durva fa bútor üdítő minimalizmusa kellemesen enyhíti a mai hektikus világ miatt túlterhelt idegeinket. A kiállítás így vezérszínének a zöldet választotta.

Szép gondolatok szép lakásba költöztetve, biztos siker. Persze nem minden fenékig jóízlés, találkoztam Jeff Koonstól még valahogy elnézett, fém lufi kutyára szerelt lámpabúrával, optikailag büdös plüss puffokkal, sok műanyaggal és erőltetett vörös félhomállyal is. Kötelező melléfogások.

2012-ben vége a tipizált jóízlésnek. Az a divat, ami te vagy. Tessék bátran álmodozni, lehet jó nagyokat tévedni.