2012. 05. 15.

Soyez le bienvenu, Monsieur Hollande!

Szólj hozzám!


Vakító reflektorok, süppedős vörös szőnyeg, izzasztó kézfogások, vég nélküli tárgyalások. Ez a filmszerű közeg mostantól a mindennapi betevője egy teljesen normális embernek. François Gérard Georges Nicolas Hollande a francia ötödik köztársaság második szocialista elnöke csak egy hétköznapi francia, aki szereti a jó borokat és a jó nőket. Bár, mondhat amit akar, ő mégis kicsit más, nagy dolgokat vár tőle a világ.

Az Élysée-palota lépcsőjén búcsúzott a bukott diák, Nicolas Sarközy, aki nem ment át az európai válság kezeléséből, és adta át a próbálkozás jogát a tervekkel teli, szocialista François Hollandenak. Sarközy egy hosszú, a protokollszabályoknál jóval hosszabb kézfogással és egy negyven perces négyszemközti diskurzuson adta át a folyó ügyeket, közte a francia nukleáris erők titkos kódjait, így engedve útjára Hollande-ot. A sokak által szürkének bélyegzett új elnök igazán színes kűrt fut hivatalba lépésének első napjaiban. Élete első elnöki vacsoráját holnap már Berlinben költi Európa nagyasszonyának, Merkel kancellárnak vendégeként. Bátor ember ez a Hollande. Egy politikai csukafejessel nyitja , sokak szerint “puha” elnökségét.

A sziklaszilárd Merközy duónak immáron örökre vége. Angela Merkel valószínűleg nem morzsolgatja múltba révedve könnyeit, hanem némi nyelvtani rafinériával tüstént megpróbálja a Merkel mellé illeszteni a Hollande nevet. Merkelande, Merkande... Mindegy, csak M-mel kezdődjön, no nem a nőknek kijáró kötelező udvariasság okán, hanem jelezvén ki is tartja kézben a gyeplőt a kontinensen. Ám ha igaz a hír az új francia elnökkel nem lesz túl könnyű dolga. Hollande a berlini látogatása előtt a német szocialistákkal már kidolgozott egy válságkezelő tervet, amely szöges ellentétben áll a konzervatív Merkel politikájával. Hollande a növekedésösztönzésre és foglalkoztatás bővítő intézkedésekre épít, míg a német kormány szigorúan kitart amellett, hogy a megszorításokon keresztül vezet az út az adósságválságból való kilábaláshoz. Az új francia elnök szerint a megszorításokon alapuló Merközy válságkezelés kudarcot vallott, hiszen a krízis nem, hogy enyhült, hanem egyenesen az euró övezet szétesésével fenyeget. Viharos lehet majd az első vacsora. Berlinből azonnal Washintonba utazik, ahol Barack Obama amerikai elnöknél vizitál. Az épp kampányoló demokrata elnök első kézből akar tájékozódni, hogy jó kezekben van-e Európa jövője? Hollande elnöksége első négy napja alatt a világ két legfontosabb emberét győzködheti, hogy a lehető legjobban.

Nehéz kiigazodni a francia kártya új adu ászán. A választások eredményét egy pohár karcos vörössel és elvált újságíró barátnőjével Valérie Trierweilerrel az oldalán várta, a kormányának a vezetőjét a miniszterelnököt a nyilvánosság elől úgy rejtegeti, mint a saját gyerekeit, és sokáig még az elnöki hatalom szimbólumát jelentő Élysée-palotába sem akart beköltözni. Bár a Coca-Colat szürcsölő Sarközy sem volt egy egyszerű eset.

Mindenesetre, Hajrá Hollande, szürkében ilyen színeset úgysem látott még a világ.
Kell is a drukk, hiszen: utánunk az özönvíz...