2012. 06. 19.

1000 eurós Roubini

Szólj hozzám!
Nouriel Roubini
Nouriel Roubini a New York-i Egyetem közgazdaságtan-professzora jóslatairól és nem mindennapi, vagy ahogy nálunk mondják, unortodox ötleteiről híres, ismét előállt egy egészen extrém javaslattal az európai válságkezelésre nézve. Röviden: A német kormány járuljon hozzá sütkérezni vágyó adófizetői nyaralásához 1000 euróval, amennyiben ők épp a bajba jutott déli államokba vágynak barnulni.

Olcsóbb is, mint mentőcsomagba burkolva zúdítani a pénzt az Égei tengerbe, és így legalább kapnak érte a német adózók napágyat meg ouzót. Ezen felül adókedvezményekkel támogassa azokat az üdülőket, akik a térségbe vennének nyaralót. Ha egy agyafúrt német adózó lennék, akár úgy is értelmezhetném eme fiktív kancellári kegyet, hogy adózás címen előtörlesztem a mediterrán álmomat: a kis krétai vityillót. Roubini más Nóbel díjas közgazdászhoz hasonlóan nem hisz a megszorításokhoz kötött kilábalásban. Véleménye szerint Európa a növekedést, adócsökkentésből és béremelésből érheti csak el. Egy laikusnak rögtön a gazdasági tanmese vagy inkább kedves geg jut az eszébe: Hogy lehet egy szép kis vagyont keresni? Egy szép nagy vagyonból. De hogyan adjunk, ha éppen nekünk sincs? Hitelből? Na az viszont bőségesen akad a számlákon.

Roubini bár nem szeretne, de az euró leértékelésében is feltétlenül hisz. Ha az Európai Központi Bank növelné a pénztömeget, az euró így gyengülne a dollárhoz képest. Ha pedig cserélni lehetne 1 eurót 1 dollárra az egyenesen a Roubini féle megoldáshoz vezetne, mivel a déli államok, mint például Görögország, Spanyolország és Olaszország valódi esélyt szereznének a versenyképességük megteremtéséhez. Igen, de ezt is a kőkemény német büszkeségen, na meg öntudaton kéne keresztül vinni. Ha így a cikk végén azt gondolnánk, milyen kreatív ötletember is Roubini, akkor jusson eszünkbe, hogy tavalyi jóslata szerint már három hónapja csődbe ment volna Olaszország. Bedöntve magával az egész eurózónát. Ahogy én tudom, Velencében még mindig euróval fizetik a dolce vitát.