2012. 06. 05.

Nincs nyitott ajtó

Szólj hozzám!
Mariano Rajoy
Az elkeseredett szülők épp kezdenék feldolgozni, az egyik mihaszna gyermekük bukását, mire egy másik besomfordál egy újabb elégtelennel. Spanyolország miniszterelnöke, Mariano Rajoy nem szépeleg tovább: országa gyakorlatilag képtelen a lejáró adósságát a pénzpiacról finanszírozni. Mit jelent mindez? Egy újabb óriási számlát, amit Európának kell megfizetnie.

Egy ország kétféleképpen képes finanszírozni a lejáró adósságainak törlesztését: vagy a piacokról, állampapír kibocsátása útján, vagy nemzetközi szervezetek, segély számba menő hiteleiből. Spanyolország önálló európai gazdasági erőként eddig egyedül próbálta megoldani pénzügyi gondjait. Árulta is bőszen a papírjait, egyre nagyobb kamatot fizetve a hitelezőknek. Míg Németország például szinte ingyen jut korlátlan mennyiségű pénzhez – állampapírjait 1% alatti kamaton jegyzik – Spanyolország ma már 6,5-7,5% között kap újabb forrásokat. Ugyanez másfél, két százalékkal mégis kevesebb, mint amennyire minket taksálnak, még ez is csaknem kezelhetetlen. Irodalmi adatok szerint, 7% kamat felett egyetlen egy államot sem lehet tartósan finanszírozni. Így az elmúlt egy-két hétben egyre nagyobb nyomás nehezedett a spanyol kormányra, hogy üljön asztalhoz a nemzetközi szervezetekkel. Az ellenállásnak vége, ma felengedték a fehér zászlót. Mentik a menthetőt! Az elmúlt hetekben az Európai Központi Bank segítségével igyekeztek a bankrendszert rendbe tenni, feltőkésíteni, de sikertelenül. Merkel kancellár nem tud, és nem akar belegyezni a méregdrága mentőakcióba. Nem bíznak már senkiben, ahol déli mediterrán vidámság uralkodik a gazdasági ügyekben is, a szikár és spórolós porosz mentalitás helyett. Bizalom nélkül pedig nincs kölcsön.

A betétesek lába alatt forrósodik a talaj, mindenki az apróra zsugorodott megtakarítása miatt aggódik. Viszik ki a pénzt. Inkább a párnába dugva sziesztáznak felette, mintsem egy kártyavár szerű bankrendszerre hagyják, a vihar előtti csendben.
A sajgó probléma az, hogy megint nincs megoldása az egyenletnek. Mint a görög tétel, a spanyol sem tud bizonyítást nyerni. Csak a számok, a számok azok, amitől rettegnünk kell. A kicsiny görög szigetvilág eddig 100 000 milliárd Forintba fájt Európának, a Pireneusi félszigetbe belepusztulnánk.