2012. 09. 23.

Lakógyűlés

Szólj hozzám!
Illusztráció: Szebenyi Dávid (Aman)
Csak a notórius fanyalgók nem látják még, hogy ez itt az ígéret földje. A hatalom megannyi ficánkoló legyet akar egy csapásra agyonütni. A Fidesz javaslata szerint a jövőben kétszáz aláírás szükségeltetik a képviselőjelöltséghez. Kétszáz támogató nyitja majd a kampánypénztárt, mert aki jelölt, annak a tervek szerint egy-két millió dukál a közös kasszából. A pénz útját persze ellenőrizni fogják, úgy, ahogy eddig is tették... A lehetőségek országa ez, mondom én.

Mi egy 135 lakásos társasházban – rövidítve T. Ház - lakunk. Összesen úgy 300-an. Ideje belefogni a kampánytervezésbe. Ha előzetesen, annak rendje és módja szerint feliratozunk a szavazásra, bárhány jelöltet támogathatunk egyszerre. Beleértve mindenki szerény személyét is. Mivel nálunk itt mindenki szerény személy, mindenki jelöl majd mindenkit. Így leszünk képviselőjelöltek mind a háromszázan. Ha ezzel megvagyunk, kérnénk hát azt az állami támogatást. Jár nekünk úgy 400 millió forint. Szép pénz. Pont elegendő egy minden ízében egyedi, sosem látott kampányra. Mi a házunkra, arra a 11 emeletre fogunk, még a világűrből is látható plakátot ragasztani. A panelnyi poszteren, mi magunk leszünk, 300-an, a jelöltek, szépen osztozva a felületen, bizalom gerjesztően mosolyogunk a városra. Ígérjük. Úgy mutat majd csak igazán jól, ha alatta a házat mustársárgára festjük, országmegváltó ábrázatunkat fehér ablakkeretek árnyékolják majd. Ez kommunikációs szempont. Nonverbális. Az ördög a részletekben rejlik, ugye. Főleg egy kampányban. Beleköthetetlen stratégia.

És ha vége lesz az országos felfordulásnak egy mozdulattal ledobjuk majd az arcképes takarót, s marad a frissen sárgán tündöklő házunk, gyönyörűséges fehér ablakkeretekkel. Mintha kitataroztuk volna. Ilyen egy okos kampány egy okos törvény által biztosítva. Egy baj van csak. Nálunk senki nem kíván országgyűlési képviselő lenni. Fél, hogy a végén még megválasztják. Ebben az országban sosem lehet tudni. Pedig mi csak azt szeretnénk, ha végre normális lenne a mi T. Házunk.