2012. 09. 25.

Új kapitány a hídon

Szólj hozzám!
Donald Tusk

Állítólag magyarok nélkül nem létezne Hollywood. Lengyelek nélkül pedig az Európai Unió. Nem vagyunk messze egy új szállóige születésétől. Álomgyár mindkettő. Jerzy Buzek épp, hogy leköszönt az Európai Parlament éléről, Angéla Merkel német Kancellár Donald Tuskot Lengyelország miniszterelnökét látná a legszívesebben az Európai Bizottság elnökeként. A rendkívül sikeres lengyel soros elnökségről ne is beszéljünk.

Mondhatnánk, hogy hatalmas lesz a felfordulás az európai intézmények körül, ha nem lenne már évek óta nagy a cirkusz. Válságban, minden szépségfolt jobban látszik, hát még az omló vakolat. Nagy változás előtt állunk. Nemrég Barroso Bizottsági elnök, ne szépítsünk, odacsapott. Csak úgy csattant. Kimondta azt, amit idáig csak körülírni lehetett, föderációról beszélt, államok szövetségéről. Egyes fülek, igyekeztek azon nyomban Európai Egyesül Államokat, egy közös birodalmat kihallani a szavakból. Egy biztos nem renoválunk, tatarozunk, hanem átalakítjuk az egész rendszert. Kezdjük rögvest a legelején a választásoknál. A bizottsági elnök szerint az európai parlamenti választásokon a voksolók nem is találkoznak az európai pártcsaládok neveivel, csak a hazai tagpártokéval, ezért véleménye szerint nincs igazi európai dimenziója az ötévente esedékes választásoknak. Ahhoz nem kell unió szakértőnek lennünk, hogy tudjuk ,hogy a francia Joseph Daul által vezetett Európai Néppárt vagy az osztrák Hannes Swoboda vezette Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége nem azonosítható a Fidesszel vagy az MSZP-vel. Most a nehezen tartható helyzet feloldására keres megoldást a bizottság. Ennek előszobája az lehet, hogy felkérte az európai pártcsaládokat, hogy listájuk élére azt a politikust állítsák, akit az unió kulcsintézményének élére jelölnének. Eddig efféle „europaizálásról” szó sem volt, a pártlistákat mindig helyi politikusok vezették, a Bizottság elnökének személyéről pedig a nagy államok állapodtak meg. 2014-től a választók kezében lesz a döntés, hacsak a jelölés nem egyenértékű már ezzel.

Milyen lenne számunkra, ha egy lengyel lenne az EU első embere? Röviden: előnyös. A térségünk soha nem látott felemelkedését jelentené. A lengyel gazdaság – sajnos éles ellentétben a magyarral – igen jól teljesített az elmúlt évtizedben. Lengyelország az egyetlen állam a 27 tagú EU-ban, amely a válság öt évét megúszta recesszió nélkül. Égető szükség van egy eminens jó tanulóra. Példa kell! E mellett Tusk őszintén hisz az Unióban, ez újabb lökést adna az integrációnak, és talán képes lenne léket vájni az EU ellenes anyahajókon. Önképünk szerint mi is a kormányrudat markoljuk. Valóság egyre távolabb űz minket a vezérlőállástól. Ha már mi képtelenek vagyunk feljebb kerülni, legalább az a szégyen ne essen, hogy a mentőcsónakba száműznek minket. Ha egy igaz jó barát vezetheti a flottát, talán mi is nyugodtabb vizekre érhetünk. Mert a lengyel-magyar barátságot ugye nem kell bemutatni?