2012. 10. 07.

Máshogy fáj 21.- Balhé

Szólj hozzám!
A tettes
Az elemiben az olvasás óra mellett talán csak a kakaóscsigát szerettem jobban. Nyúlánk gyerek lévén, Márta néni az utolsó sorba ültetett, ahonnan a csámcsogás már nem hallatszott előre. Biztonságos zugevésnek hívják az ilyesmit. Egyszer a felelés rám jutott, nyilván zseniális sorokat kanyarintottam a táblára, s dupla maci nyomda büszke birtokosaként, illetve a rám váró titkos zabálás édes gondolatával araszoltam vissza a helyemre. Ekkor megláttam a Szabó Zizit. Az én padtársam porcukortól maszatos arcát, és azokat a semmit sem bánó, falánk szemeket. Na, én akkor fogtam magam és jól meghúztam a Szabó Zizi haját.

Mit csinálhatott vajon Kubovicsné Borbély Anett, bizottsági főtanácsadó, aki Józsa István MSZP-s parlamenti képviselőtől állítólag ugyanezt érdemelte?

Egy, a héten nyilvánosságra került jegyzőkönyvrészlet szerint a Malév vizsgálóbizottságának egy májusi ülésén szabadultak el amolyan elemis szinten az indulatok: Józsa István meghúzta Kubovicsné Borbély Anett haját. A tettes szerint, Kubovicsné azért jajdult fel ily fájdalmasan, mert a házszabállyal ellentétesen járt el a testület. Nem azért mert tépte a haját. A házszabálysértés nyilván fájdalmasabb, mint a hajtépés, logikus érvelés. A Fidesz képviselőnői ezért aztán sisakkal a kézben vonultak sajtótájékoztatót tartani a „fizikai erőszakról”. Talán azt gondolták, így négy hónappal az eset után elérkezett az idő, hogy az ellenfél belekeverésével csökkentsék a képviselőtársuk emlékezetesen vállalhatatlan mondatai – ha eleget szül a nő, nem veri őt a férfi - miatt érzett szégyenüket, színvonalas reakció. Sisakkal a hajtépés ellen - hogy ez nekünk az áltiban nem jutott eszünkbe…

Az én nemzedékem a dél-koreai, thaiföldi és persze ukrán parlamenti viták híradós tudósításain nőtt fel, ahol az adok-kapok olyan természetes, mint nálunk a mikrofon kikapcsoltatása. Itt volt az ideje, hogy a mi képviselőink is épp oly szenvedélyesen végezzék a munkájukat, mint a fél- vagy teljesen ázsiai kollégáik. A kérdés persze jogos: vajon mi a rosszabb, hazaárulónak, bitangnak, esetleg labancnak kikiáltani valakit, vagy megcibálni a copfokat? Ha már a családon, pardon párkapcsolaton belüli erőszakról nagy nehezen születik törvény, az óvodán, pardon parlamenten belüli erőszak elleni gyors és hatékony fellépés végképp megnyugtatja majd a sorozatos inzultusokat elszenvedő nőtársaimat. Mert lám Kubovicsné is megszenvedte a szilaj férfi indulatot.
Hátha még porcukros lett volna a szája.