2012. 11. 20.

Milliárdos kártyaparti

Szólj hozzám!
Herman Van Rompuy

Horpadt páncélzattal, és ütős érvek nélkül, magányosan indul harcba a magyar miniszterelnök, oda ahol az ellenfélen acél kemény vértezet csillog és legalább kétszer hét feje van a sárkánynak. EU csúcs lesz a héten Brüsszelben, összegyűlnek Európa vezetői, hogy döntsenek a 2014- től kezdődő hét év költségvetéséről. Az előzetes hírek szerint, félő mi leszünk az osztozkodás legnagyobb vesztesei. Egyszer fenn, egyszer lenn? A legutóbbi alkudozásnál, a csehek után, mi jártunk a legjobban, az Unióban. Most jóindulatra semmiképpen sem számíthatunk. Az ostor ezennel visszacsap. 

Ezermilliárd Euró. 300 000 milliárd Forint. Ennyibe kerül a tagállamtartás hét évre. Drága mulatság. Bár nem is olyan sok, ha azt nézzük, hogy alig 1 százaléka a kontinens GDP-jének. Igaz mi majd egy emberöltőt gazdálkodnánk ki belőle, 20-25 évre kijönne belőle a magyar költségvetés, kamatokkal, inflációval, megelőlegezve a szép reményeket, fizetve a tartozásokat. Ideje azonban felébredni. Nem kapunk akkora szeletet a tortából, hogy jól lakjunk. Sőt egészen biztos éhesek maradunk majd, mi, akik hozzászoktunk a bőséges EU menühöz. A javaslat szerint 30%-kal fogják csökkenteni a Magyarországnak járó támogatásokat, 8000 milliárdról, 6000 milliárd forintra. Brutális érvágás. Itthon, kizárólag állami pénzből már évek óta nem épült lényegében semmi. Az út, az iskola, a csatorna a rendelőintézet és még sorolhatnám, az Unió pénzéből van, mely eddig járt a kohéziós pénzekből a felzárkózó országoknak. Na most már nem jár, ennyi legalábbis, nem. A kedvezményezettek, mi és a hozzánk hasonlóak, akik kevesebbet fizetnek be, mint, amennyit kapnak a közös kasszából, rosszul járnak, elege lett a nettó befizetőknek, nem akarják és nem is képesek tovább finanszírozni a bajba jutott szegény rokonokat. Gazdagék most új sávot kapnak, 10%-al emelik a részesedésüket a kohéziós pénzekből, hogy a szegényebb vidékeik színvonalát az elithez igazítsák. Tatarozzák inkább a saját portájukat, mint, hogy a közösségi házat vakolnák, újra és újra. Igazságos, csak fájdalmas. A másik Magyarország számára nagyon is kedvezőtlen fejlemény az agrártámogatások csökkentése. A hozzánk beérkezett előzetes tervek alapján ez számunkra 600 millió euróval kevesebb összeget jelent. 

Még nem dőlt el a sorsunk. De a felsorolt adatok azt a kiindulópontot mutatják, amiben a britek, svédek, osztrákok semmiféleképpen nem akarnak megegyezni. Ha otthon mindenen spórolni kell, spóroljon a közös kassza is, s a súlyos 1000 milliárd euróból, ők alig több mint 900 milliárdot akarnak megszavazni. Jobb felkészülni a legrosszabbra. Alkudozás lesz, igazán kemény egyezkedés. Erős lapot viszont nekünk biztosan nem osztottak a tárgyalóasztalnál, a partit Németország, Nagy Britannia és az EU csúcsszervek, maguk között fogják lejátszani. Senkit nem érdekel Európában, hogy ez a játszma Magyarország teljes leszakadását hozhatja. Magányosak leszünk, akár a miniszterelnök a pénzosztásnál.