2012. 12. 14.

Cool list.

Szólj hozzám!

Mitől lesz valaki vonzó? Attól, hogy pénzt, időt és macerát nem kímélve igyekszik a létező legcsábítóbb módon tálalni előnyeit és végsőkig rejtegetni hátrányait. Legtöbbször nem a valóság izgalmas, hanem az illúzió hoz lázba. Eme tétel megoldása, maga Kim Dzsong Un, Észak Korea Nagyvezére, a szexualitás kimeríthetetlen buja kelyhe. A nők vágya.

Igazán jó viccnek indult a The Onion nevű amerikai szatirikus lap havi hülyéskedése, amikor is kipécézték ezt a gömbölyded fókaként teprenkedő, nagy helyett valójában piciny vezért, és megválasztották a ma élő legszexibb férfinak. Nem nagy humor, de lecsúszik. Ám Koreában, sőt a nagytesónál, Kínában is félrecsúszhatott valami a kémelhárítás tolmácsszobájában, mert a buzgó kis hírhalászok odáig jutottak, hogy Amerika, meg újság, meg szexi, csak éppen az maradt ki a közleményből, hogy mindez karikatúra, kifigura. Vicc. Ezek után Észak-Korea nem csak atombombájára lett igazán büszke hanem délceg vezére elképesztő fizikai adottságaira is, amielőtt még a Nyugat is fejet hajtott. Sőt, felizgult. Észak Korea ugyebár nincs rajta a Google térképen, nem tudunk róluk jóformán semmit. Amit mégis, az pedig szörnyű. Szadista fogolytáborokról, emberkínzásról és borzalmas éhezésről, elmaradottságról hallunk néha egy-egy megszököttől. Kérdem én, hogyan lehetséges ezek után, hogy a nyugat szimbólumaként számon tartott Time magazin, „az Év embere” internetes szavazásán öt és fél millió olvasónak épp Kim Dzsong Un lett a befutó? Egy bálnabébi az etalon szupersztárok társaságában? Lehet, hogy a világnak mégis van humorérzéke? Vagy, hogy Észak-Korea elégedett saját magával, és dundi kis kapitányával? Egyik sem. A világ felkap valakit, röhög rajta, és egy perc alatt elfelejti, mit is üzen az az arc. A megkínzott ország érzéseiről biztos nem tanúskodik.

A mi humorunk, ha politikáról van szó, mér régóta fekete és keserű. Pedig van nekünk is egy helyi Onion-unk, olyan listánk, ahol a cool, azaz vagány, menő, izgalmas emberek armadáját gyűjtik össze évről évre. Itt találkoztam össze a Habony Árpáddal, aki ezen a cool listán a 24. helyezést szerezte meg. A 24. is szépen csillog. Az őt méltató cikk egy idézettel indul: "az sem véletlen, hogy milyen színvonalon vagánykodik az ember". Hát ez az. Nagy coolság az mifelénk, ha valakire hallgat a miniszterelnök, kevesen vannak ilyenek. És állítólag Habony a magyar kormányfő füle (?) előtti utolsó személy. És ez itt menő. Laza. Király. Csak az a probléma, hogy ezt a listát fiatalok állítják össze, méghozzá halálosan komolyan. Abból a korosztályból, amelynek másik felével az utcán találkoztam a héten, igencsak paprikás hangulatban. Nem értem. Ezek a listázók nem sírva nevetnek a Habony féle menőségen, hanem vágyakozással vegyes tisztelettel bólogatnak.

Van olyan szépség, amely sokkal vonzóbb tökéletlenségében, mint teljes befejezettségében - mondja a francia költő. Van még pár kiadó hely ezen a magyar cool listán.