2013. 01. 07.

A nagy Clinton sejtés

Szólj hozzám!
Hillary Clinton

Ha bajban vagyunk, mert nem értjük a nyugat hangját, vissza kell térni az alapokhoz, a Tanú című filmhez. Most is Virág elvtárs elnyűhetetlen szavai segítenek az amerikai külpolitika megértésében. „A kémek nem úgy dolgoznak, hogy gyanút keltsenek. Épp ellenkezőleg. De pont az bennük a gyanús, hogy nem gyanúsak”. Hillary Clinton amerikai külügyminisztert kiengedték a New York-i Presbiteriánus Kórházból, ahol az év utolsó napjától kezdve egy a fejében keletkezett vérrög miatt kezelték. A hivatalos verzió szerint, otthonában egy gyomorvírus miatt kiszáradt, majd elájult és beverte a fejét. A világ egyik legjobban őrzött politikusával történt mindez, aki majd egy hónapja nem mutatkozott a nyilvánosság előtt. Gyanúsnak, gyanús. Az utóbbi napokban számos összeesküvés elmélet, tényfeltáró riport, bűnügyi krimi és kémtörténet született eme csöppnyi rögről, amely megbolygatta a világ diplomáciai elitjét. Mi lehet az igazság?

Haladjunk napról-napra, eseményről történésre. Hillary Clinton december 7-én megszakította európai útját, és lemondta részvételét a marokkói Szíria-csúcson. Az amerikai külügyminiszter kiemelt ügyként kezelte a sziríai ellenzék egyesítését. A váratlan visszalépést egy akut lefolyású „nagyon kellemetlen tüneteket okozó” gyomorfertőzéssel indokolták. Ám Clinton nem vonult kórházba, helyettesítést sem kért, otthonában stábja segítségével folytatta a munkát. December 15-én egy lakás baleset következményeként, amelyet a titokzatos vírus mellékhatása a kiszáradás okozott, elájult és súlyos agyrázkódást szenvedett. A kórházi kezelés ismét elmaradt. A rosszindulatú találgatások viszont a legkevésbé sem. John Bolton volt ENSZ nagykövet, önjelölt diagnoszta szerint, a betegség „diplomáciai természetű”, úgynevezett „Bengázi vírus”. Így képes csak elkerülni a külügyminiszter a kongresszusi vizsgálóbizottsági szembesítést, amely a bengázi konzulátuson történt robbantás okát hivatott feltérképezni. A szakértők szerint, a bizottság elmarasztalná Clintont, amely igencsak rontaná 2016-os esetleges elnökjelölti esélyeit. Forró nyomon vagyunk. A Wall Street Journal közvélemény-kutatása alapján tavaly ő volt a legnépszerűbb amerikai politikus, a konzervatív Washington Post szerint az amerikaiak 57 százaléka látná őt szívesen következő elnökjelöltként. Ha elindul a választáson ekkor 69 éves lesz, mint Ronald Reagen az USA mindenkori legidősebb elnöke.

Na de ne rohanjunk, térjünk vissza a következő dátumunkhoz, december 21-ére, amikor is Barack Obama elnök bejelentette Clinton utódjának, John Kerrynek a jelölését. A külügyminiszter az eseményen nem jelent meg. Itt kezd az eset átalakulni kémtörténetté. Egy biztonságpolitikai elemzőportál orosz forrásokra hivatkozva azt feltételezi, hogy az amerikai külügyminiszter vérrögöt kiváltó agyrázkódása semmiképpen nem egy otthoni baleset okozta, hanem egy kényszerleszállás során szerezte. Kapaszkodjunk meg, ha már a miniszter nem tette: az ügynökség szerint Mahmúd Ahmedinezsád, iráni elnökkel tervezett titkos találkozóra tartott a külügyminiszter. „Teheránból és az öböl menti arab államokból olyan információkhoz jutottunk, hogy Clinton egy titkos misszión sérült meg komolyabban, december elején. Vannak olyan értesüléseink, melyek szerint egy, vagy több amerikai – tanácsadó, biztonsági személy – szintén megsérült, esetleg meghalt ebben a balesetben”. Az információt alátámasztja, hogy iráni források szerint, a szerencsétlenül járt repülőgép egy C-12-es Huron típusú katonai szállítógép volt, amely Job W. Price amerikai kommandós parancsnok alá tartozott, aki a Közel-Keletre és Ázsiába utazó, magas rangú amerikai diplomaták védelméért volt felelős. Az incidensben a katona életét vesztette. Az amerikai hadsereg hivatalos közleménye szerint Price „öngyilkosságot hajtott végre”, a kommandós halálának okait azonban egyelőre vizsgálják. Az orosz katonai elhárítás jelentése egybevág az előbb felvázolt történettel. A hatóság listát vezet a térségben zajló amerikai légi tevékenységről, amelyből egyértelműen kiderül, hogy Price parancsnok, valamint az egységébe tartozó katonák elhagyták afganisztáni szolgálati helyüket. Bahreinben találkozhattak az amerikai külügyminiszterrel, hogy Clinton hivatalos személyszállító gépét, egy katonai repülőgépre cseréljék és az iraki Bagdadba repüljenek. Azonban a gép, fedélzetén Hillary Clintonnal „előzetes értesítés nélkül” menetirányt változtatott, és az iráni Ahvaz nemzetközi repülőtere felé fordult, ahol „a véletlenek egybeesésének köszönhetően” éppen ott tartózkodott az iráni elnök, aki be nem jelentett látogatásra érkezett a térségbe. Források szerint, a szíriai megoldásról akart egyezkedni az iráni elnökkel. A jelentésben szerepel maga a megoldás, azaz egy lehetséges verzió is, miszerint a repülőgép futómű hibája miatt szenvedett balesetet, és az utasokat egy másik, szintén Bahreinből küldött amerikai repülőgéppel evakuálták Ahvazból. Az EU Times szerint ők szabadították ki az eszméletlen, erősen vérző külügyminisztert is a roncsból.

Sok még természetesen a megválaszolandó kérdés. Matematikailag szinte esélye sincsen, hogy egy titkos találkozóra érkező agyon biztosított amerikai minisztert épp akkor érjen fatális baleset, amikor a repülőtéren épp napjaink egyes számú közellensége, az iráni elnök várja, randevúra. S, ha már mindez megtörtént, hogyan repkedhettek fel-alá amerikai katonai gépek, abban az iráni légtérben, amely manapság a legjobban őrzött a Közel-Keleten.

A Pentagon két héttel később december 22-én jelentette be Pirce halálhírét. Hillary Clinton utoljára december 8.-án jelent meg a nyilvánosság előtt. A dátumok egybevágnak. Ám a hivatalos tájékoztatásra még várni kell, de lehet, hogy az összeesküvés elméletek szerelmeseit a tények úgysem fogják érdekelni.