2013. 01. 19.

rs4950 kerestetik

Szólj hozzám!
egy géntérkép
A vezetésre születni kell. Micsoda elavult tétel! Egy bizonytalan trónörökös mottója. Mégis lehet benne valami. Brit kutatók (kik mások?) felfedeztek egy gént, amelynek léte vagy hiánya eldönti, hogy valaki vezetőnek született-e, vagy sem. Szemben a korábbi liberális nézettel, miszerint a gének semmit sem határoznak meg, és ellentétben azzal az állítással, amely szerint mindent a gének döntenek el, íme itt a tudomány kompromisszuma: rs4950. Ezt a nevet kapta a laboratóriumi keresztelőn a vezetői gén.

Az rs4950 tehát adottság. Velünk született lehetőség, mely képessé tesz, az irányításra, amelyből akár társadalmi produkció is lehet. Hajlam, és semmiképpen sem sors. Eldönti, hogy az ember meddig nyújtózkodhat, egy amolyan –tól, -ig. Nem tudom eldönteni, áldás, vagy átok ez az rs4950? Akinek van ilyen, örök tanulásra, gyakorlásra ítéltetett. Bár már azt sem könnyű meghatározni, ki is a vezető. Vezető egy tanár, akinek óráról órára 30 embert kell úgy írányítani, hogy mindenki tudja mi a dolga, persze, hogy vezető a vállalat igazgatója, de az az operáló orvos is, aki csak ha egyetlen rossz utasítást ad, már életekbe kerülhet. Ugye mindegyikük rendelkezik rs4950-el?

Mifelénk mostanság politikai vezetőből van nagyobb hiány. Látom magam előtt a Lendvai utcától a Jókai utcáig kígyózó sort, ahol mindenki a géntérképét szorongatja. Mint egy belépőt, amely elvezet a ruhatárig. Milyen kár, hogy a genetikusok még nem fedezték fel a józan ész, a tiszta erkölcs, a bátor gondolatok génjeit. Nagyban rövidülnének a sorok. Mert az Isten – vagy a génállomány - adta talentum, még édes kevés, ahhoz, hogy valakiből politikus is váljék. De akkor mi kell hozzá? Például a kudarcok adta tapasztalat. Az amerikai történelem legnagyobb bálványa Abraham Lincoln becsődölt állattenyésztőből, sikertelen kereskedőből, kirúgott ügyvédből, posztját elvesztő szenátorból lett Amerika egyik legnagyobb elnöke. Talán okos volt, azért. De hogyan nyerhette meg egy egykor volt „üresfejű filmsztár”, Ronald Reagan a hidegháborút? Nem a különleges intellektus és nem is a gének, hanem amiatt a bizonyos vízió miatt. Mert aki országot akar vezetni, annak legyen tiszta képe arról, hogy milyen világban szeretne élni. És higgyen, erősen higgyen benne.

Van persze, hogy egy vízió nem működik, mert megvalósíthatatlan, mert nincs köze a valósághoz. Új kell hát helyette, valóságos és menedzselhető. A vezetői adottságokat kutató szakemberek gyakran állítják: nem létezik menedzser kormányzás és nincs vállalatvezető miniszterelnök sem. Ha így lenne, akkor most bajban vagyunk. Mert mi van akkor, ha egy menedzserfajta politikusfélének van ugyan víziója, de ki tudja, lesz-e valaha eszköze, hogy ezt meg is mutassa nekünk?