2013. 03. 13.

Bajban

Szólj hozzám!
A plenáris ülés Strassbourgban

A tények makacs dolgok. Miniszterelnöknek nem valók. Az Európai Bizottság múlt havi jelentése alapján a magyar kormány által felrajzolt költségvetési pálya nem felel meg azoknak a kritériumoknak, melyek szükségesek lennének, ahhoz, hogy 9 tékozló év után, kikerüljünk a túlzottdeficit-eljárás alól. Ugye azok az országok kerülnek az eljárás alá, melyek a GDP 60%-át meghaladó adósságállománnyal rendelkeznek, illetve ezen felül nem hajlandóak lépéseket eszközölni az adósságukat “megfelelő ütemben” való csökkentése érdekében. Érezhető néhol a balladai homály a reform szövegezésében, amikor a “megfelelő” vagy a ”megfontolt” szavakat próbáljuk a számok területére átültetni, de ilyen az unatkozó európai retorika. Olyannyira kétértelmű, és szabadon értelmezhető, hogy bejön egy számunkra teljesen ismeretlen fogalom a képbe, az a bizonyos jóindulat. Amely emberi érzés olyan távol áll tőlünk, mint Áder Jánostól a szabad akarat.

Konkrétan rosszul vannak tőlünk az Unióban. A tegnapi instant demonstráció a plenáris ülésen is ez mutatja. Az ország vállalhatatlan számukra. A takargatni való nevelhetetlen, elzüllött gyerek, akit az asztal legszélére, a süket nagybácsi mellé ültetnek a családi ebéden. Vagy az asztalhoz sem engedik. Az agyonhasznált fantom ellenségünk, az Unió így még színesebb jelzőket kap majd a kormány retorikájában. Hiszen megoldás na az nincs. A gazdaság romokban. Áprilisban, amikor majd újra elővesznek minket ez ügyben, a kép még sötétebb lesz, mivel Varga Mihály, frissen kinevezett Nemzetgazdasági Miniszter szerint megszorításról szó sem lehet. Tetszik vagy sem, az Unió a megszorításban hisz. Így Unortodoxia virágba borul tavasszal.

De mit jelentene számunkra az, ha beindulna végre az uniós gépezet? Befagyasztanák a kohéziós pénzeket. Itthon, kizárólag állami pénzből már évek óta nem épült lényegében semmi. Az út, az iskola, a csatorna a rendelőintézet és még sorolhatnám, az Unió pénzéből van, mely eddig járt a felzárkózó országoknak. Milyen lenne 150 milliárd forinttal szegényebben? Hogy mi? Ázsia. És nem fél.