2013. 03. 19.

Süllyedő paradicsom

Szólj hozzám!
Ciprus

Orkán erejű szél döngeti ismét az Európai Unió frissen vakolt, de még mindig ingatag bástyáit. Nagy a baj. A vihar megint délről érkezett. Ciprussal, a “kis Görögországgal” szenved újra az Unió. Aprócska, sziget, nem okozhat valódi csapást, gondolhatnánk. A helyzet viszont ennél jóval bonyolúltabb. Újabb mérföldkőhöz érkezett az Unió. Soha nem fordult még elő, hogy egy országot a teljes évi nemzeti össztermékével kellett volna kisegíteni. Ez olyan, mintha mi magyarok, 100 milliárd eurót, több mint harmincezer millárdot várnánk a közösségtől.

Ciprust elsősorban Görögország csődje rántotta magával, a görög bankrendszer válsága temrészetszerűen megrendítette a szigetország gazdaságát is. A turizmus és a kereskedelem visszaesése, az ingatlanpiac döglődése csak rontott az így is kevéssé életképes rendszeren. Az ország másfél éve egyre méllyülő válságban koplal. Így a mentés nem tűrt halasztást. Az Unióval és az IMF-el való egyezkedés végstádiumba érkezett, holnapra már eldőlt Ciprus sorsa. Ám ez nem egy csőd-nem csőd játszma. Az Unió erőpróbája ez. És midnannyiunké. Ciprus példája, minden tagországra hatással lesz, akinek a gazdasága segítségért kiállt.

Aki konyít a gazdasághoz, Ciprus hallatán, nem a forró homok, és a lágy tenger képe rémlik fel, hanem az elsúvasztott pénzek kánaánja, az offshore paradicsom. A szigetország külföldi cégekre vonakozó megkapóan kedvező társasági adójával lett igazán csábító a pénzemberek számára. Ne feledjük, hogy mindezt nem egy eldugott indonéz sziget, hanem az Európai Unió tagja kínálja. Ami néhány éve még úri huncutságnak számított, az ma a vállalhatatlan ős bűn! Ciprust közösségi adó eurókból kimenteni a  bajból olyan lenne, mintha a ravasz haszonélvezőket erkölcsileg is tisztára mosnák. 68 milliárd euró bújik meg a szigetország számláin. Ijesztő és egyben bosszantó tény, hogy ennek majdnem fele orosz pénz. Az Unió segítse ki a saját pénzén Oroszországot? A németek állják a Gazprom számláit? Pimasz jövőkép az orosz óriást EU-s költségvetési pénzekből finanszírozni.

Így egy valóban különös helyzet állt elő. Az Unió “közös” megoldást javasol. Nem csak ajánl, hanem sosem látott szigorú feltételt szab. Csak akkor hajlandó Ciprust kimenteni, ha a szigetország is hozzájárul a mentőcsomaghoz. De honnan? Onnan ahonnan csak lehet. A csomag 10%-át elő kell teremteni. Megadóztatják a betéteseket. A számlákról minden tizedik eurót egyszerűen elveszik. A ciprusi kormánynak csaknem 6 milliárd eurót kell összegyűjtenie, amely kiegészítené a nemzetközi szervezetektől érkező 10 milliárd eurós mentőcsomagot. Ez mindenkinek fájni fog. Nem néznék, hogy helyi csónakmester összekuporgatott tartalékáról van-e szó, vagy orosz milliárdos kisíbolt vagyonáról, esetleg multi cég tartalékáról. Az üzenet világos: többé nincs olyan, hogy úgy ment az EU, hogy az nem töri meg a bajba jutott nemzetet. De ez megint csak nem megoldás. A kispénzüekkel ezt nem lehet megtenni. Az EU tudja ezt, hisz jelszava a szolidarítás. Így az eurózóna pénzügyminiszterei a minap azt javasolták Ciprusnak, hogy a 100 ezer euró alatti betéteket mentesítsék a teher alól, a jelentős részben orosz kézben lévő nagyobb bankbetéteket viszont magasabb kulccsal terheljék.

A szavazás a ciprusi nyilatkozatok szerint alighanem sikertelen lesz: a miniszterelnök jelezte, hogy a politikai többséget várhatóan nem sikerül megszereznie. Két szavazaton múlik az oroszok pénze. Putyin dühöng a Kremlben. Mintha egy összesküvés elmélet utolsó fejezetét olvasnánk, ahol a nagyhatalmak egymásnak feszülve dobják be utolsó lapjaikat. Ez történelem. Ha viszont győz az orosz lobbi, nem lesz más, mint a csőd. Ami mindenkit érinteni fog, akinek bármi köze van Ciprushoz, az euróhoz, a világgazdasághoz. S kinek nincs? Nálunk speciel ma 308 Ft.-ért adták az unió pénzét.

Szakértők szerint egy valami lükteti még az infuzión vegetáló világgazdaságot, a bizalom. Ha felsőbb nyomásra az emberek saját megtakarításáról szavaz egy döntéseiben, folyamatosan megkérdőjelezhető kormány, nehéz sötét idők elé nézünk. Pénzt már nem ad bankautomata Cipruson, az utalásokat felfüggesztették. Pénz nincs, csak patt helyzet.