2013. 04. 16.

Halálos maraton

Szólj hozzám!

A terrornak szüksége van vérre és halálra, amikor mindent átitat az eluraló szomorúság, amiben a gonoszság kedvét leli. Ezrek futottak a büszkeségért, és önmagukért. Szabadon lépett egyszerre több száz nemzet a világ talán legnagyobb futásán, a bostoni Maratonon. De valaki ölni akart.

Terrorizmus. Amerika első számú szitokszava ott lebeg a poros, véres, törmelékes levegőben. Hárman meghaltak, több mint száznegyvenen megsebesültek a célban robbant bombáktól. Sokak állapota válságos. A legjobbak befutója után nem sokkal robbant az első bomba, füstfelhőbe borítva az utolsó métereket. Voltak, akik azt hitték, tűzijáték kezdődik . A második bomba tíz másodpercet váratott magára. A szurkoló tömegre törmelék omlott, valakinek a lábát szakította le a robbanás. A világot sokkolta egy nyolc éves kisfiú halála. Ő átbújt a kordonon, beszaladt az épp célba érkező édesapjához,aki megölelte és visszatessékelte a nézők közé. Mellette robbant a bomba ezrével szórva magából a szögeket és csapágy golyókat. Az utcán síró, egymásba kapaszkodó embereket lehetett csak látni. Így fordul át a diadal katasztrófává. Ezrek élete attól a pillanattól fogva már nem volt ugyanaz. Sokan nem szakították meg a lépteiket, a kórházban fejezték be a maratonjukat, ahol vért adtak a sebesülteknek.

A mobilhálózatokat lekapcsolták, elnémultak a telefonok, nem kockáztattatják meg, hogy még egy bomba indítójaként szolgáljanak. Az elnök leállítatta a légi forgalmat, elcsendesedett az ég is. Mint az egész világ, akinek torkára akadt a szó. De ki tette? Még senki nem vállalta magára. Szokatlan momentum ez ilyenfajta terrorcselekménynél, hiszen a céljuk épp a médiafigyelem. A robbanóeszköz igen primitív szerkezet volt, kezdetlegesnek számít, akárki előállíthatta. Hasonlót használtak évtizedünk másik tömegtragédiájánál a londoni metrórobbantásoknál is. A nyomozás jelenleg több szálon fut. Eddig egy házkutatás történt egy szaúdi diáknál. De már nem gyanúsítják. Barack Obama a nemzethez intézett beszédében hangsúlyozta, "nem tudjuk egyelőre, ki robbantott, és miért, de meg fogjuk tudni". Mint mondta, ha elkapják a tetteseket, akkor az igazságszolgáltatás teljes súlyát érezni fogják magukon.

Az összeesküvés elméletek elszaporodtak, ijesztő indákként szövik át a történteket. Az évszámokkal való matekozás is megkezdődött, április 14. épp Abraham Lincoln meggyilkolásának a napja, illetve ezen a napon döntöttek Oszama Bin Laden likvidálásáról is. Amerikai szélsőséges elkövetőkre utalhat viszont a merénylet időzítése: Amerikában aznap kellett befizetni a szövetségi személyi jövedelemadót. Biztonsági szakértők szerint ez is egyfajta motiváció lehetett. Nevetséges őrültség a történtekhez képest, de ugye maga az őrület is kiszámíthatatlan. Nem tudják, hogy a támadás belülről vagy kívülről érkezett. Ha az ellenség amerikaiként mart, katasztrófát jelent az Egyesült Államok madárcsont szilárdságú lelki békéjére. Ez még jobban tud fájni, mint amikor egy idegen szervezet érthetetlen szavú és gondolatú fanatikusai támadnak. Mindenkiben ott lappang még 9/11 kitörölhetetlen bánata és félelme, valamint az Irakban látottak is örökre beleégtek egy nemzet lelkébe. Amerika nehezen tud megküzdeni még egy ilyen teherrel, amit a terrorizmus vetett ki rá.