2013. 04. 07.

Híradók

Szólj hozzám!

A minap pimaszul hozzányúlt valaki egy mostanában méltánytalanul elfeledett hungarikumhoz, az M1 híradóhoz. Az összehasonlítási alap a német köztévé hivatalos híradója volt. Úgy vágott össze az ismeretlen egy videót, hogy a két műsor, hírről-hírre váltogatta egymást. A hatás elképesztő. Zavaromban csak Pelikán elvtárs szavait tudom idézni: én ehhez ideológiailag nem vagyok elég képzett. Mindenesetre az MTVA gondoskodó keze eltávolítatta már az említett szösszenetet a világ legnagyobb videó megosztó oldaláról. Ne furakodjon ide a Nemzeti Együttműködés rendszerébe semmiféle hatásvadász manipuláció. Ám a szigorú cenzorok nem ismerték ki még egészen ezt az internet nevű dolgot. Hogy ezt nem lehet csak úgy egy gombnyomással kiirtani. Még ma is nézhető a fricska.

Nézzük mi is kockáról kockára mi zajlik este fél nyolc felé közszolgálati lobogó alatt minálunk, és mi a németeknél. MTV1: Vezető hírként Marika néni fanyalogva nyilatkozik az olcsó tescós sonkapácról. Ő jobb kedveli a hagyományos fűszerezést. Disznóság a javából. Disznóság a németeknél is van, igaz kicsit más csomagolásban: Kim Dzsong Un elrendelte a hadászati rakéták állandó készültségét, Amerika a beavatkozást fontolgatja, ismét háborús veszély dél-kelet Ázsiában. Ezalatt a mi bemondók egy extra méretű édességről számol be, óriás nyusziról, amely egy névtelen felajánlótól egy meg nem nevezett kórházba érkezett valamikor. Köszönjük. A németeknél már az olasz kormányátalakítási problémákat elemzik, máig nem sikerült többséget szerezni a parlamentben a győztes erőnek, ha ez sokáig így marad, arra akár az egész euró zóna rámehet. Közben nálunk is nagy ám a felhajtás, háromszor annyi tojás fogyott a boltokban a múlt hétvégén, mint általában, és képzeljék, a tejcsokis nyuszi sokkal kedveltebb, mint az étbárányka. … Még egy-két „Bajnai” ügyesen a szövegbe csempészve, alsócombok és báránybordák közé préselve néhány „elmúltnyolcévezés”.

Finomra főzött pácban fortyogunk a butaságban. Ez a remek nemzet majd elvegetál édes magával, bambán a fazekakba bámulva. Nemzeti programok keretében a mindenható állam kiműveltet minket. Hogy mindezt egy napos csibe színvonalán teszik? Elég az, nem támasztanak itt túl nagy elvárásokat. Megint csak a Tanú jutott eszembe: Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes jövőnkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes jövőnkben nem bízik… Annak nem való a híradó.