2013. 06. 13.

Érték vagy Érdek

Szólj hozzám!

Döbbenettel hallgatom az államtitkár szavait. Egyszerűen nem hiszem, hogy Klinghammer államtitkár, a tudós, a megkérdőjelezhetetlen egyetemi tekintély, a kormányzat talán legkvalifikáltabb tagja ilyet mondott. Fészkelődünk, nagyokat nyelünk, rágódunk és dumálunk arról, hogy milyen lehet az a világ, ahol ezek a gondolatok megfogantak, mi van a kormány szándékai mögött. Mert Klinghammer István nem a levegőből horgássza a szavakat. Nem lehet ,véletlen, nyelvbotlás, írói túlzás és egyéb nyelvi cirádák miatt felmenteni. Egy államtitkár. Vegytiszta gondolat következik, a kormányé:

 „A mai világban a természettudományok és a műszaki tudományok értéktermelők. A humántudományok, a kultúra nagyon fontos, de nem értéket teremtenek, hanem az embereket gyönyörködtetik, boldogságot adnak.”

Ha hátrább lépünk az értékek világától, nézzük a logikát! Ki fog reálértelmiséget teremteni Magyarországon, ha nem az óvónénitől a tanárokig terjedő humán értelmiségi sereg. Ha ma forintokkal és bántó szavakkal elűzzük őket, ki fogja megtanítani az írást a leendő kohómérnöknek. Minden tudás, ami új, ami több, igazi kincs egy nemzetnek, alap, amelyre építeni lehet. Az értelmiség rendszerben gondolkodik.

De mi nem teremtünk értéket. Mi író, gondolkodó, a társadalomtudományt doktori iskolában hallgatók, mi nem. Most az alamizsnaként odavetett gyönyörködtetést és a boldogságot hagyjuk nagyvonalúan az értékkel bíró kohómérnökökre, és maradjunk a kormányzati szívbemarkolásánál. Itt van a Fidesz kutyája elásva. Az értékteremtésnél. Amit ma ez az ország gondol értéknek, az nem az, és ha körbe tekintek a világban, sehol sem. Megint csak egyedül maradtunk, maradtak.

A válság, ami már nem is tudjuk hol kezdődött, de azt sem, hogy hol ér majd véget, szűrőként működött. Lehámozta magáról a sallangot és a feleslegest, megmutatta, miben érdemes ma hinni, mi az ami működteti a világot. A tudás. Az egyetlen megkérdőjelezhetetlen érték. A tanult, művelt, tapasztalt emberek tolják ki a kátyúból a világ szekerét. Ezért pumpálják a fejlett országok az oktatást, zúdítják a pénzeket a felsőoktatásba, és ösztöndíjprogramokba. Virágzanak az egyetemek, tanul a világ. Ki sem merem mondani: lifelong learning. És nálunk?

Szerdán megállt a lift a Corvinuson. És nem Klinghammer István szavaitól, hanem mert nincs pénz biztonságosan működtetni azt a nyavalyás felvonót. És ha már a lift sem jár, akkor a tanár gyalog megy a kifizethetetlen számlákkal a gazdaságiba. Romokban az emberek tekintélye, méltánytalan egy vacak állapot uralkodik Pest legokosabb épületeiben.

Mert megint megmondták valamiről, hogy micsoda. Már tudjuk, hogy mi az etikus, mi az erkölcsös, mi a magyar, mi a vallás. Most már azt is tudjuk, hogy mi az érték. Csak az fáj nekem, hogy ezzel természetszerűen kirekesztik azokat, akik valamiért ezekről az amúgy nagy tág fogalmakról máshogy gondolkoznak. Tegyük fel, mert más az értékrendjük.