2013. 08. 05.

Hadiállapot

Szólj hozzám!
 

A kórház egy külön világ. Megannyi szenvedés, halál és gyógyulás, maga a remény zsúfolódik össze a falai között. Messzire kerüljük e csatateret. Mégis, most mintha modellezné a valót, látleletet szolgáltat az ország helyzetéről. A Honvéd Kórház, Budapest csúcsintézménye mesél erről az országról. Néhány napja egyszerre öt tapasztalt szakorvos állt fel, és hagyta el a szakma legelitebb helyét, az idegsebészeti osztályt. Köztük az osztályvezető főorvos. Magyarázatul ez a nyilatkozat szolgált: a jelenlegi körülmények között nem garantálható a biztonságos betegellátás, nyugodt lelkiismerettel nem tudnak tovább az intézményben.


Lelkiismeret. Egy orvos legfájóbb pontja. Naponta keserves próbák tárgya. És most nem is egy eset miatt vált bizonytalanná a békesség, hanem mert a rendszer pont az ő kórházukon kísérletezik. A Honvédnek elképesztő módon nőttek a terhei az elmúlt egy évben, a tavaly hatályba lépett új területi ellátási kötelezettség ellehetetleníti az intézmény életét. Az új rendben ugyanis a Honvéd Kórház Budapest harmadának fekvőbeteg- ellátásáért felel, amely azt jelenti, hogy például az idegsebészeti osztály a hét minden napján köteles a terület összes idegsebészeti és súlyos baleseti betegeit ellátni. Majd másfél millió ember gyógyulásáért felelnek, ennyi életért kell vállalniuk a felelősséget. De a feltételek persze nem változtak. A rendelet pontosan olyan, mint megannyi kormányzati intézkedés: egyszer, valamikor jó ötletnek tűnt. Ám kidolgozott terv, egyezetési folyamat és költségvetési támogatás hiányában a valóság megbuktatta. Beismerni ugyanakkor lehetetlen a hibát. Nem szokták. Talán nem is tudják. A szaktárca felelős államtitkára ezért így nyilatkozott az azonnali felmondások hatására: az idegsebészet megerősítése mellett további, az intézmény katonai jellegét erősítő szakterületekkel is bővítenék az intézmény gyógyítási palettáját, ám ezekről még tart az egyeztetés az egészségügyért felelős államtitkárság és a HM között. 

 Eddig csak azt tudtuk, hogy ha valamit el akarnak venni, azt úgy hívják: megvédik. Most kiderül, ha valami összeomlott, akkor azt megerősítették. De ez a katonai jelleg, ez tényleg új. Még szerencse, hogy a Honvéd Kórházról van szó. Pénz viszont még nincs, és ha a költségvetési számokat vizslatjuk, nem is lesz. A kórházak adósságállománya meghaladja a 130 milliárd forintot. A kormány az utóbbi három évben, a nemzeti zászlóra tűzött szent célt, az egészségügy rendbetételét képtelen volt megoldani. A helyzet rosszabb, mint bármikor. A kiábrándult szakorvosok így már nem csak külföldre vágynak, hanem mennek is. Orvos berkekben új szakkifejezések születnek, mint például a nővéreláramlás. A reményvesztett ápolók pedig magán idősotthonokban keresnek megnyugvást, amelynek záloga nem lehet több pár tízezer forintnál. 

 Egy műtét utáni első 24 óra mindig kritikus. De mi történik, ha letelik ez az egy nap? A napokból hetek lesznek, a hetekből hónapok, a hónapokból évek, majd egy kormányzati ciklus. Ilyen az egészségügy helyzete is. A műtét nem sikerült, a beteg már tényleg az utolsókat rúgja.