2013. 09. 29.

Belőtt egerek

Szólj hozzám!

A politika lényege az, hogy jókor kell jó helyre lépni. A siker érdekében leginkább egymás gyomrára, arcára, gerincére, fülére - legjövedelmezőbb esetben a becsületére. Taposni addig, amíg nem síkit vagy el nem fogy a pénz egészen. Mert itt nem csak fizikai, hanem komoly anyagi áldozatokról is szó lesz. A héten ebből a izzadós és büdös birkózásból kaptunk egy szép kövér adagot. Mi sem máshova, mint ahova a szereplők: gyomorszájra. 

Amikor a lejáratott járatja le egy lejárató kampány keretében az őt lejáratót, érezzük csak igazán, hogy az ördög nem alszik, igencsak éberen figyeli, a mi pár szereplős politikai paródiánkat. Másnak nem igen lehet nevezni ezt a szánalmas komédiát. Na, de kezdjük mindjárt a hét elején, amikor is beleszagolhattunk az új Nemzeti Drogellenes Stratégiába, amit a kormány hétfőn terjesztett a parlament elé. A terv célja egyszerű és világos: tiszta tudat, józanság. Az úttörőtáborokat idéző jelszavak harsogása közben jut majd el a nemzet 2020-ra a drogmentes Magyarországig. Ez az utópia azért káros mert lehetetlenné teszi a valódi problémák felismerését és kezelését, és nincs szinkronban a büntető törvénykönyv szigorításával sem. De ennek elemzését bízzuk a szakértői egyeztető fórumokra, és nem utolsósorban Simicskó államtitkárra, aki egyenesen a világbékét jövendölte 2020-ra. Mi, egyszerű hírolvasók maradjunk csak a soron következő eseménynél, ami finoman fogalmazva is kicsapta a biztosítékot minden normális, szépérzékű, és lelkileg épnek mondható embernél. 

Közvetlenül a kormányzati szigorítmány után tűnt fel a videó az interneten, ahol egy Lazáry Viktor fideszes szombathelyi alpolgármesternek látszó személy harcedzett rutinossággal szívja fel a kokaint íróasztala homályában, aztán izzó szemekkel dörzsöli szét a maradék fehérséget a fogínyén. De a lebukott valójában nem bukott le, így nem volt bűnbánat, szögre akasztott fekete bárány-jelmez és könnyező szemek sem. Hiszen ez csak politika. Itt mindenki azt mondja, amit nem szégyell. És aki nem szégyell az irodájában jólesően kemény drogot fogyasztani, attól nem áll éppenséggel távol a tagadás sem. A nevezetes videónak, mint kiderült az ellenzék volt a producere. A tavaszi bejelentésük sikere immár tetten érhető, hiszen a frakció nevében egymillió forint sikerdíjat ajánlottak fel annak, aki a helyi fideszesekre terhelő bizonyítékot ad át nekik. Több információt kaptak, ezek közül volt gusztusuk kiválasztani a Lazárynak tulajdonított nagyjelentet. Egy tétova pisilés, és egy negatív drogteszt a kormányzati kirakatba, ez minden, ami eredménynek nevezhető. Arról minek is ejtenénk szót, hogy mindenki aki valaha olvasott már a kábítószerről tudja, hogy a kokain hasonszőrű társaival egyetemben maximum 48 órán belül felszívódik a szervezetből. Épp 48 óra volt az ultimatum is a lemondásra, amelyet az MSZP adott Lazárynak és egyben a kormánynak. Szegény ellenzék, megint csak majdnem sikerült a nagy terv. 

Amíg nem jön el a végső győzelem, addig meg csak körbe körbe-futkároznak ezek a hol belőtt, hol csak megkergült egerek abban a csikorgó-nyikorgó mókuskerékben, amit ma ebben az országban közéletnek hívnak. Fojtogató a szag ebben a terráriumban, és egyre maszatosabb az üveg. De hát kinek van kedve már egyáltalán benézni közéjük…