2013. 09. 21.

Szomszéd néni

Szólj hozzám!

Országmegváltó víziók. Dübörgő lélekfacsaró beszédek. Karizma és lendület. Ezt akarjuk látni a kampányporondon. Ez hiányzik nap, mint nap olyan nagyon nekünk. Egy ilyen vezetőt akarunk. A kontinens nyugatabbik felén, a mi vágyainktól kirázza a hideg a választót. Nem kell nekik a hangoskodás, meg a felfordulás. Nekik Angie kell. A szigorú, de igazságos háziasszony, aki irtózik a nagy szavaktól és a világmegváltó ígéretektől. Angéla Merkel szerint, Helmut Schmidtnek van igaza: akinek víziói vannak, az menjen orvoshoz. 

A biztonságérzet a megtartott ígéretek számával egyenlő arányban nő. Lehet, mi azért élünk ilyen fene nagy nyugtalanságban. Ám a világ első számú női vezetője tudja ezt, ezért nem is szeret ígérgetni. Lényegében ezért áll úgy a helyzet, hogy a hétvégén esedékes német választásokon, egy csöpp oka sincs az aggodalomra, győzelmét biztosra veszik az előrejelzők. Angela Merkel immáron tizenhárom éve vezeti pártját, a CDU-t és majd kilenc éve Németországot. Az újraválasztásával együtt jár az esély is, hogy Margaret Thatchert, a vasladyt legyőzve, ő legyen a valaha leghosszabb ideig kormányon lévő női vezető. A nő, aki pókhasú alakját rémes kosztümökkel takarja, sminkkel és frizurával mit sem törődve, minden igyekezetével próbál megmaradni kedves néninek a szomszédból. Mégis, legendás kéztartása mesél a legfontosabb tulajdonságáról: kizökkenthetetlen. Mit kezdenénk mi vágyainkban meghasonlottak ezzel az erős, ám visszahúzódó, tudatos nővel? Semmit. Attól tartok észre sem vennénk. Elsüllyesztenék az urak valami megyei választmányban, talán egy tudományos tagozatban. Tudósnak jó lesz, tenné félre pökhendien a párt személyzetise az önéletrajzát, és nyúlna valami nagyszájú, feltűnő, izgő-mozgó nő után. Csak úgy, kvóta alapon. 

Ám abban a szerencsétlen helyzetben vagyunk, hogy mindez egyre szürkébb fantáziánk dolga, mármint ezen gondolkodni. A német választók nem agyalnak, hezitálás nélkül választják majd újra kedves kancellárjukat. Aki kis lépésekben, ügyes ám kimért taktikával kikezdhetetlenné teszi országát. Az Unióval, a válsággal, az egész világgal szemben. Mivel mindenki számára teljesen világos, hogy az euró és az Európai Unió sorsáról már rég nem Brüsszelben, hanem Berlinben döntenek. Így Angela Merkel pártja nem ígér mást, csak Merkelt magát. Nekik jó lesz.