2014. 01. 07.

A hétdanos kormányzó

Szólj hozzám!

Heves indulatokat ne várjunk tőle. Meglehet, hogy mondandója parázsló lesz és gyújtóhangú, hanghordozása libabőrért kiált, de szónoki arca merev lesz és ránctalan. Amolyan Seagalos. Egy arca van, mit tehetnénk. Lehet, hogy ez Hollywoodban probléma, ám a politikában több mint praktikus. Steven Seagal színész, és most pályaváltásra készül: Arizona kormányzóságára pályázik. 

Akcióhős ült már kormányzói székben. Kalifornia kétszer is megválasztotta magának első számú szuperhősét, magát a Terminátort emelte kormányzói magasságokba. De ki ne bízná egy kultikus erőművészre, filmsztárra a világ 6. legnagyobb gazdasági hatalmát? (Ha Kaliforniára nem az USA egyik tagállamaként tekintünk, a hatodik helyen végezne a hatalmasok között.) Az ilyen döntésekhez, persze, szükség van az amerikaiak mozikban érlelt lelkületére. A sikeres Schwarzenegger később csak azért nem indulhatott az elnökségért, mert Ausztriában született, nem pedig az Amerikai Egyesült Államokban.

De most a 7 danos aikidómester, környezetvédő és állatjogi aktivista Seagal van soron, aki mintha már el is kezdte volna kampányát. Nemrég az arizonai Maricopa megye seriffjével, Joe Arpaióval közösen forgatott egy valóságshowt, ahol, mint a megállíthatatlan igazságosztó szerepel. Erejével, és kíméletlen pillantásával már sokszor találkoztunk, de hogy politikai kérdésekben, hogyan vélekedik, az eddig homályban maradt. Ám most egy interjú kapcsán kiderült, hogy véleménye szerint a mexikói határ védelmét szigorúan meg kell erősíteni, illetve nem szabadna csak úgy amnesztiát osztogatni, minden bevándorlónak - szó szerinti fordítás. Már ez az egy mondat elég, hogy tudjuk, ezzel a programmal nehezen férne meg a demokraták páholyában. De hát miért menne liberálisnak, ha Arizona tipikusan konzervatív állam? Másrészről az idősödő kollégák, mint Schwarzenegger, vagy Stallone mind hithű republikánusok. Mindenesetre kíváncsi vagyok, hogy hősünk forgatókönyv nélkül, mit kezd majd a hatalommal. Talán ismét Ronald Reagennek lesz igaza, ki a pályát maga is színészként kezdte. „Hogy lehet, hogy egy elnök nem színész is egyben?”