2014. 02. 09.

Procedúra

Szólj hozzám!

Idegenül állt rajta a kockás formaruha. Zavartan igazít a kötényén a nagyra nőtt tapolcai fiu. "Hazudik, aki azt mondja jò itt. Itt jobb." Magyar szavak Ausztriában. Az Alpok hòfehér lejtőin megbújò kicsiny hüttét érdes és őszinte mondatok teszik barátságtalanná. Péter már nem tudna hazajönni. Hozzá szokott ehhez a jobbhoz. Költ, mert van miből és spòròl, mert van miből. Jòl él. 

"Itt már mindenki magyar."- Bizonyítékul dob egy amolyan fiús poént a pultba, hangos kacaj érkezik igazolás gyanánt. - Öt éve még csak nyolcan voltunk a környéken, ma már nincs, olyan kricsmi, ahol ne beszélnének magyarul. Ki marad ma már otthon òcska százezerért? Bizonytalan százezerért. - teszi hozzá keserűen. 

Az osztrák minimálbér nettò ezeregyszáz eurò. Az igyekvők akár félmilliòt is kereshetnek forintban. Nincs mit számolgatnom: én, a diplomás, nyelveket beszélő, koromhoz képest sokat tapasztaltként nem reménykedhetek itthon egy osztrák mosogatò havi megtakarításában. Péter ráncai, a látszòlag nagy elégedettség ellenére, most mégis felszaladnak gondterhelt homlokára. "Eddig azt hittem, minden olyan egyszerű lesz. A család már pakolt. Szép lakást bérelünk, de egy ideig még üresen marad. Nem könnyû szabadulni, elérnek, nem eresztenek" A gyámügyre gondol, a magyarra. Költözne a család végre, most, hogy már a fészek meleg és kényelmes, de, ahhoz, hogy az öt éves gyerek meg tudja kezdeni osztrák elemis pályafutását már nem elég a szülői szándék: engedélyek sora kell a magyar hivataltól.Jövedelemigazolás, részletes környezettanulmány, befogadó nyilatkozat az iskolától, egészségbiztosítási jogviszony. Ezek nélkül bizony nem érdemes iskolatáskára költeni. Az osztrák testvérhivatal csak most izlelgeti a szót, hogy környezettanulmány. Nem ismerik a procedúrát ugyanis. Mi történik már megint? 

Az unió egyik alapjoga, hogy a tagállamok között európai polgár szabadon költözhet, ezt nem gátolni, hanem segíteni kell az államoknak. Ám most kiderült, hogy a hazai törvények ott tesznek keresztbe, ahol csak lehet. Péter persze szaladt fűhöz fához. A gyámügy munkatársa elmondta, hogy a hivatal engedélye csak a végleges külföldre költözéshez szükséges. Ám arra, hogy mi számít véglegesnek, persze nem tudott választ adni. Ha valaki tudja, hogy végleg elköszön Magyarországtól jegyzőkönyvbe veszik, hogy miket és milyen határidővel szükséges beszereznie. De ki az aki végleg akar elköszönni? Európai útkeresés ez, egy próba Péter és százezrek számára. Elmentek, mert remélik egyszer  még hazajöhetnek. És most törvénnyel akarják becsapni előttük vagy mögöttük a kaput?