2014. 02. 24.

Közéleti modellmunka

Szólj hozzám!

Igéző tekintetek, bájos mosolyok. Így kell megszelídíteni a rezsi ellen küzdő elvetemülteket. Az I. kerület bemutatta legújabb fegyverarzenálját. A rezsiharcos amazonokat. A kerületi újság címlapján megjelent csinos és mindenre elszánt fiatal lányok nem vállalkoztak kevesebbre, minthogy megvédik magát a rezsit, hadvezérük, Rogán Antal jobbján-balján indulnak a frontra. 

Régen, az egyetemista éveim alatt, még nem ilyen ízű volt a hoszteszmunka. Mi ételt kóstoltattunk sivár plázákban. Mondjuk, ők, az új generáció is szépen tömi a népet. Az újság szerint az elkövetkező napokban bármelyikünkhöz becsöngethetnek. Igyekezzünk ne a szemük előtt bántani a rezsit, ne alázzuk meg nyilvánosan a gázszámlát. Így állunk ma. Nők a politikában. Közéleti modellmunka ez, semmi más. A legújabb elemzések szerint a jelenlegi pártpreferenciák alapján 20 női tagja lesz az új parlamentnek, ami mindösszesen 10%-os arányt jelent. A Fidesz-KDNP színeiben kilenc-tíz, az Összefogás képviseletében nyolc-kilenc, a Jobbiknál pedig két női képviselő kezdheti meg a munkát áprilistól. Arányaiban az MSZP–Együtt-PM–DK képviselői között lesz a legtöbb női politikus, a Fidesznél pedig a legkevesebb. A Világgazdasági Fórum 2013- as, a nemek közötti egyenlőtlenségről szóló jelentése szerint a vizsgált 132 ország közül hazánk a 116. helyen szerepel a nők parlamenti részvételét illetően. Ezzel tehát nem csak az Európai Unión belül vagyunk tök utolsók, hanem megelőznek bennünket olyan országok is, mint például Szíria vagy Azerbajdzsán. A nőknek tehát nem csak a parlamentbe való bejutás, hanem az odáig vezető út is rögös, amolyan bizarr akadálypálya. Mint látjuk. Először ugye terepen kell bizonyítani. 

Ma a politikában képtelenek megérteni, hogy nők tényleges egyenlősége nem csak politikai program kérdése, végképp nem a nők ügye, hanem közérdek, a demokrácia ügye. Kutatók szerint a nők akkor lehetnek érdemi hatással a törvényhozásra, ha az arányuk eléri a 40 százalékot. Ez a kritikus tömeg. Hol vagyunk mi ettől?