2014. 07. 22.

Fagypont

Szólj hozzám!

EU-s pályázatok brüsszeli finanszírozása leállt. A baj nagy, s a csönd is a Miniszterelnöki hivatal körül, ha mostanság Brüsszelről van szó. Ugyanis a Belgiumban eredő tejjel mézzel patakzó folyam elapadni látszik. Kora tavasszal arról érkezett hír, hogy minden Magyarországnak járó uniós forrást befagyasztottak. Ezt mindkét érintett, a számlát kiállító Magyarország,és a teljesítő Brüsszel is tagadta. Ám tény, hogy a magyar kormány időközben, április óta egyetlenegy számlát sem küldött el Brüsszelnek. Ami pénz még becsurog, az említett időszak előtt kiállított számlákból ered. 

Egyelőre még azt sem tudjuk, kihez forduljunk, ha éppen fordulni akarunk. A kormány még nincs a helyén, legalábbis Brüsszelben bizonyosan. Az Európai unió kormánya, az Európai Bizottság épp a múlt héten választott elnököt, a fontosabb státuszok még kiosztásra várnak, csúszik a mindennapi ügymenet. Ám úgy néz ki nem is nagyon akarunk kikeveredni ebből a számunkra igencsak költséges helyzetből. Miért? 

Az Európai Bizottság nem elégedett a magyar pénzosztó rendszer átszervezésével, azaz a magyar fejlesztéspolitikai intézményrendszer átalakításával, illetve az úgynevezett közreműködő szervezetek minisztériumokba történő beolvasztásával sem. Amíg a vizsgálat folyik, a Bizottság fenntartja magának a jogot, hogy megtagadjon minden kifizetést. Nincs hát miért számlákat küldözgetni Brüsszelbe. A magyar pénzelosztó rendszer újabb reformjáról azonban, azóta sem hallottunk. Így marad az állóvíz, amelynek a legfájóbb eredménye az, hogy nincs pénz, amit költhetnénk. 

A helyzet még annál is aggasztóbb, mert a pályázati pénzeket a kormány most az amúgy is ingatag költségvetésből hitelezi. Ám ha nem jön meg ennek ellenértéke Brüsszelből, akkor a hiány óriásira duzzadhat. Arra pedig sem ígéret, sem garancia nincs, hogy a Bizottság jóvá fogja hagyni az eddig kifogásolt intézményi átalakítást. De mit jelentene számunkra az, ha megállna a pályázati gépezet? 

Itthon, kizárólag állami pénzből már évek óta nem épült lényegében semmi. Az út, az iskola, a csatorna a rendelőintézet és még sorolhatnánk, az Unió pénzéből van, mely eddig járt a felzárkózó országoknak. Most viszont úgy tűnik, nem jár. Csak úgy, nem. Idén legalább 1000 milliárd forintot kellene kifizetni, hogy le lehessen hívni maradéktalanul a 2007-2013-ra megítélt EU-s támogatásokat. Erre jelen körülmények között nincs sok esély. 

Mennyi pénzről van szó? Miután még a számlákat sem állítottuk ki, nincs pontos becslés. Úgy ezer és kétezer milliárd közötti az óriási összeg. Ha a kormány végleg nekifeszül Brüsszelnek, és nem hajlandó fenekestül felfordítani a hazai pályáztatási rendszert, az is megtörténhet, hogy idén már egy fillért sem kapunk. Teljesen nem bukjuk el a pénzeket, mert az oda nem ítélteket új pályázatok keretében, ha sikeresek leszünk, még lehívhatunk. Ám ehhez új elbírálási rendszer, új tervek, új pályázatok kellenek. És ma még csak a régit magyarázzuk.