2014. 07. 01.

Helló Mr. Euró!

Szólj hozzám!

Kimért, csendes, mindent tudó. Röviden ilyen Mr. Euró. ilyen Európa új ura. Jean-Clauade Junckert pénteken elsöprő többséggel választották meg a kontinens állam és kormányfői az Európai Bizottság új elnökének. Pontosabban: őt javasolják a parlamentnek, ám ez már csupán formalitás. Izgalmakban ne reménykedjünk, ismerjük már, régi motoros, ő Európa legtapasztaltabb politikusa, 19 éve van a porondon. 

Kulcsszerepe volt a határok nélküli Európai Uniót létrehozó Maastrichti szerződésben, valamint az euró létrejöttéhez vezető Gazdasági és Monetáris Unió megteremtésében. A tárgyalóasztal az ő igazi terepe, ő a nagy taktikus. Gyújtóhangú beszédek távol állnak tőle, saját aktivistái szerint sem egy tüzes jellem. Fontolva haladt Európa tetejéig. De odaért. Ez a nyugodt, sokszor már szürkének piszkált technokrata személyiség jelentette éppen a céltáblát kritikusai számára. Szerintük Juncker képtelen lesz felrázni Európát jelenlegi fásultságából. Aprócska országában Luxemburgban nem is volt szükség sosem forradalmi hangulatra, a lázadást ő a pénzügyekben találta meg. Az Euró nagy találmány. 

Most viszont kell a hév, kell a pörgés. Európát újra emberközelivé kell tenni. Az új elnöknek a legfőbb feladata az lesz, hogy visszaállítsa az európaiak bizalmát az Unióban, ehhez egy karizmatikus, népszerű vezető kell, az ismertséghez pedig nagy csaták, nagy ügyek és nagy győzelmek vezetnek… A kérdés, hogy vajon képes lesz e nyíltan harcolni az ügyért és nem zárt klubszobák mélyén egyezkedni a 28 európai vezetővel és 28 biztosával. Ráadásul ő feltétlenül egy szorosabb föderációra épülő Európában hisz, amely nem épp a legnépszerűbb elképzelés manapság. Nagy-Britannia nem a legkellemesebb ellenség, Cameron miniszterelnök nyíltan hirdette, hogy Juncker kinevezése örök hiba. Ellenszavazatot még a magyar Miniszterelnöktől kapott, akinek véleménye szorosan összecseng a nemzeti érdekeket hirdető Cameronéval. Ám a Junckerbe vetett bizalom és egyben remény mégis úgy tűnik sziklaszilárd. Elég a támogatás küldetése teljesítéséhez. Hiszen a pártcsaládján kívül a szocialisták is rá voksoltak. 

Juncker az Európa Unió egyik legnagyobb drukkere, 4 éve lesz, hogy megszervezzen egy kontinens méretű rajongói klubbot.