2014. 08. 26.

Világbajnok

Szólj hozzám!


Vibráló Afrika, elsöprő Ázsia, ugrásra kész kis-tigrisek, dübörgő Dél-Amerika. Jutna eszünkbe rögtön, ha tippelnünk kéne melyik ország könyvelhette el a legnagyobb gazdasági sikert az elmúlt 25 évben. Ám nem kell olyan messze keresgélnünk az eminenst kutatva, épp, hogy nem szomszédos, a múltjában viszont szinte testvérnek számító Lengyelország az. 

Náluk is épp a napokra tehető a szocializmus végnapjának 25. évfordulója. A régióban Lengyelország volt az első, amelyben posztkommunista kormány alakult, szegényen, elavult iparral, képzetlen munkaerővel vágtak neki a szabad piacnak. A KGST-ben hálátlan szerepek jutottak neki, szénbányászat, farmgazdálkodás, hajógyártás. A rendszerváltás napjaiban alig gyártottak olyasmit, amivel a világ gazdagabbik fele kezdeni tudott volna valamit. A siker kulcsa a jó szomszédságban rejlett, a gazdasági növekedés főként annak köszönhető, hogy a lengyel ipar igazodott a német feldolgozóiparhoz. Ehhez a lehetőséghez remek gazdasági intézkedések párosultak, mint az alacsony adók – a vállalati nyereségadó 19 százalék, amely a második legkisebb teher Európában Írország után. A személyi jövedelemadó legmagasabb kulcsa 32 százalék, ami szintén a legalacsonyabbak közé tartozik az EU-ban - és a gyors piaci liberalizáció. A kaotikus politikai viszonyokból kikeveredve, megakadályozták, hogy egy oligarcha réteg rátegye a kezét a privatizáció előtt álló állami vagyonra, az új cégek, az új piacon, valódi versenyhelyzetben találták magukat. A lengyel nemzeti össztermék a rendszerváltás óta 177%-kal nőtt, és az egyetlen ország volt, amely a 2008-as pénzügyi válságot jelentős visszaesés nélkül vészelte át. 

Lengyelország velünk egyetemben 2004-ben csatlakozott az Európai Unióhoz, azóta évente 4%-os gazdasági növekedéssel büszkélkedhetnek, európai csúcsot döntve. A régióban tapasztalható kivándorlási hullám őket is érzékenyen érintette, a londoni lengyel vízszerelő legendája senki számára sem ismeretlen történet. Majd fél millió lengyel él a Brit szigeten, akik igencsak hiányoznak a fogyóban lévő anyaországnak.

Sokban hasonlítottunk, most majd semmiben. Ott csendben feszülés nélkül menetelnek előre, szigorúan a fősodorban, le sem véve igyekvő szemüket a nyugatról. Lengyelország jobban teljesít. Most már tudjuk. És nem tőlük.