2014. 08. 05.

Nem vicces

Szólj hozzám!
#kahkaha on July 30, 2014. (Instagram / evrenirem1)
Ne nevess! Nem szabad. Hangzott el a napokban a kíméletlen parancs. Épp egy országban, amelyet a miniszterelnökünk példaként állított elénk. A török kormányfő-helyettes ki nem állhatja a viháncolást. Mi több - és innen ismerszik meg férfiúi egyedisége - különösen a nevető nőket nem kedveli. Ő megveti azt, ami az erősebbik nemet évek óta izgalomban tartja. Jegyezzük meg ezt a nevet: Bülent Arinc. Ő az, aki a mosolyt tette felelőssé az ország erkölcsi hanyatlásáért. Mitől retteg Bülent Arinc? 

Bergson A nevetés című művében írja: "Nincs komikum a sajátosan emberin kívül". No a török honfiú kirohanásában nem volt semmiféle emberi. Ő épp az ember embersége ellen indított harcot, hiszen a humor a létező legemberibb jelenség. Emberi mivoltunkkal szembesít, vagyis a humoron keresztül könnyebben megérthetjük, hogy milyen szánalomra méltóak vagyunk, vagy ragyogóak, nagyok és kicsik egyszerre. Ő ezt nem érti. Fogalma sincs, hogy a nevetés talán az egyetlen megoldás, ha kezd széthullani körülöttünk a világ. A legrövidebb út, egymás felé. 

Az ember nem élvezi a komikumot, ha elszigetelve érzi magát. Valószínűleg ez lehet a baja szegény Bülent Arincnak is. Magányos lehet a sok mosoly mentes elképzelésével. A nevetésnek visszhangra van szüksége. A lázadó török női kacajok félő összekapcsolódnak, és azon kapjuk magunkat, hogy egy teljes világ röhög a morcos államférfin. Győzött a kacaj nem vitás. 

Vajon hol lapul a lélekben a humorérzék-szerv? Ha megtaláljuk, vajon becsukhatjuk e úgy, mint a szemünket? Vagy befoghatjuk, mint a szánkat? Mennyi ideig képes az ember visszatartani a nevetést? Mint a lélegzetet? Engem egész életemben betegnek hittek, ha nem nevettem kis megszakításokkal állandóan. És olyankor én is betegnek éreztem magam. Nem pazarolhatom az időt nevetés mentes percekre. Nekem és mindenkinek, most már különösen a török nőknek, biológiai szükségletünk a kacaj. Nem emberi akarat függvénye. Anatómiai vizsgálatok kimutatták, hogy nevetés közben különböző jótékony hormonok szabadulnak fel. 

Sigmund Freud 1906-ban írt híres esszéje szerint a humor mélyen összefügg a tudattalannal: nevetésünk a tudatalatti feszültségeket szabadítja fel. Freud arra is felhívja a figyelmet, hogy a humor minden esetben függ a közösségtől. Bülent Arinc egy igazi közösségi ember. Sőt tételünk szerint egy igazi vicc-meister. Minden férfi példaképe lehet. Egyszerre megnevetette majd egy millió honfitársát, fél millió török lányt és anyát, csitrit és matrónát, akik kuncogó- kacagó-vihogó képükkel árasztották el az internetet. Gratulálunk! Bármelyik stand up comedyben szerettek várják.