2014. 10. 28.

Mélyhűtve

Szólj hozzám!

A legendás Rizikó társasjátékban érzem magam, ahol percek alatt cserélnek birodalmak gazdák, a nagy hatalmak unottan lökdösik seregeiket titkos világuralmi stratégiájuk részeként. Hasonlóan ködös, de sokkal ijesztőbb Vlagyimir Putyin orosz államfő a napokban elhangzott beszéde, amelyben ultimátumot intézett a nyugatnak, illetve egy új világrend kialakítását vizionálta. 

Moszkva ura egészen pontosan választási lehetőséget kínált: vagy együttműködnek a nyugati hatalmak a feltörekvő országokkal, az eddiginél egyenlőbb feltételekkel, vagy felkészülhetnek arra, hogy a világpolitikai és gazdasági rendje a mostaninál sokkal bizonytalanabbá válhat. Tehát a jelenleg is uralkodó káosz egyre súlyosbodhat. Azt nem tudhatjuk, hogy együttműködésen mit ért, de az bizonyos, hogy a közel múlt eseményei alapján, nem sok jóban reménykedhetünk. 

Ukrajna minden szempontból a legjobb példa Moszkva és a Nyugat közti ellentmondások megértésére. Az amerikai álláspont szerint Oroszország rúgta fel a hidegháború utáni rendet a Krím bekebelezésével, és azzal, hogy hol burkoltan, hol teljesen nyíltan belefolyt a délkelet-ukrajnai polgárháborúba. Oroszország viszont kényszerhelyzetről beszél, mivel a februári Kijevi puccsot végrehajtó politikai erők az USA támogatását élvezték. Ez a feloldhatatlannak látszó konfliktus nem kecsegtet konstruktív jellegű párbeszéddel, ám furcsa mód Putyin most mégis ezt ajánlja. Szerinte a logikus lépés a kaotikus helyzet rendezésére a nemzetek és társadalmak együttműködése lenne. Ezt minden magyar olvasó némi félelemmel a szívében olvashatja, ha arra gondolunk, hogy ahol a beszéd elhangzott ott 70 évvel ezelőtt is hasonló megoldást vizionáltak. Ám Putyin külön kiemeli, hogy teljesen alaptalanok a vádak, hogy újra akarná alakítani a Szovjetuniót. Csak éppen segíteni fog orosz ajkú barátainak, ha szükséges lesz. 

Nem tudom, miben reménykedhetünk. A Fehér Ház utoljára egy szinten emlegette Oroszországot a tömeggyilkos Iszlám Állam terrorszervezettel és a nem kevésbé pusztító Ebola-járvánnyal, ezek után nehéz elképzelni, ahogy Obama és Putyin szépen nyugodtan tele ötletekkel egy új közös világrend megalkotásán elmélkedik. Az biztos, hogy az orosz-amerikai kapcsolatok 30 éves mélypontra kerültek.