2014. 10. 04.

Nyugat keleten

Szólj hozzám!

Joshua Wong még nem volt egy éves, amikor Anglia átadta 1997-ben Hong Kongot Kínának. Még nem értette mit jelent lehúzni a brit lobogót a bánatos Walesi herceg jelenlétében Hongkong középületeiről. Jelképes búcsú a nyugattól. Eddig valóban szimbolikus volt csupán, hiszen az „egy ország, két rendszer” elvét betartva Hong Kong különálló, speciális képződmény maradt Kínán belül. Az egypárti diktatúrával szemben eddig teljes volt a sajtó és gyülekezési szabadság, tisztelték az emberi jogokat, átlátható volt a közigazgatás és lüktetett a piac. Mindez idáig Hong Kong Kína próba-szerencséje, amolyan kísérleti modellje volt, hogy milyen lehetne a nyugat keleten. Többpártrendszer működik ugyan, de nem teljes a demokrácia, mert a kormányzót, a főminisztert nem szabadon választják. 

Joshua Wong alig múlt tizennégy éves, amikor megalapította első civil szervezetét, amely miután az utcára szólított több, mint 100 000 embert sikeresen megakadályozta, hogy a hongkongi tankönyvekben megjelenjen a pekingi propaganda. Wong pár nap múlva nagykorú, és szabad akaratából, szabadon választható emberekre szeretne szavazni, egy szabadabb világban. Ma úgy néz ki nem így lesz.

Az augusztus végén elfogadott, a választási rendszert módosító reformok értelmében nem lesz általános választójog Hongkongban. Lényegében Peking nevezi ki a főminiszterjelölteket, így akadályozva meg, hogy Hongkong saját maga is indíthasson bárkit. A döntést óriási közfelháborodás követett, megint majd százezer ember vonult az utcákra tiltakozni. A legnagyobb ellenzéki mozgalomnak Joshua Wong az egyik vezetője. A Foglald el a központot! csoport a múlt héten sikeresen megbénította Hong Kong üzleti negyedét, a demonstráló aktivistákat őrizetbe vették, Joshuát két napig nem engedték ki. Ez a mozgalom a hongkongiaké, és nem egy csoporté – mondta Joshua Wong a rendőrség épületének lépcsőjén. 

Peking urai rég elnémították volna a helyi elitet, de most egy 17 éves fiú és társai megálljt parancsoltak. Az idős kommunisták nem értik Wongot. Nem az ő világukat éli. Lekapcsolták az internetet, mégis online szerveződnek. Egy nap alatt 100 000 új felhasználója lett egy Bluetooth-al is elérhető közösségi oldalnak, a FireChatnek. A virtuális agorát ma nem lehet bezárni. Wong nyíltan beszél a siker kulcsáról. Ahhoz, hogy a fiatalok kiálljanak önmagukért, tüntessenek, a demonstrációknak olyannak kell lenniük, hogy azt mindenki élvezze, az utcára vonulók önmagukat lássák benne. Békés lelkes vidám forgatag, ami esernyővel védekezik a könnygáz ellen. 


A jelenlegi rendszer két legnagyobb ellensége a valóság és az igazság. Ezekkel ma a világ egyik leggyorsabban fejlődő szegletében nehéz maói eszközökkel felvenni a harcot. Egy a demokrácia által megérintett államban a hatalom azoknak a beleegyezése nélkül, akik nevében gyakorolják nem tarthat sokáig. Az 1989-es Tiananmen téri megmozdulások óta nem volt ilyen méretű demokratikus követelés Kínában. 

Hát így néz ki a fiatalok által megjelenített kelet. Végre látom értelmét a keleti nyitásnak. Ma Budapest is egy csöndes félénk, de morgolódó Hong Kong. Vajon lesz e neki Joshua Wong-ja?